ENERGI

Kraftforskyvning i Kobbervikdalen

Finn Halvorsen
21. apr. 2005 - 07:56

Et tyvetall av de Power-One oppsagte har allerede fått jobb hos Eltek.

Det gjelder også toppsjefen Knut Aven, som i en kort periode rundt 1990 var administrerende direktør i Eltek.

Nå er han tilbake som direktør for salg og Elteks utenlandske datterselskaper.Industrieventyr

Da Alain Angelil startet Eltek på begynnelsen av 70-tallet, startet han et industrieventyr. Eltek er i dag et børsnotert konsern som leverer kraftforsyninger verden over.

Men Angelils initiativ ga også grobunn for lokal industrivekst i Kobbervikdalen. Avhoppere fra Eltek startet etter hvert konkurrenten Powec, som frem mot årtusenskiftet vokse seg stor og sterk. Alle vekstkurver pekte rett til himmels. På det meste var de over 200 ansatte.

I 2000 tok amerikanske Power-One over virksomheten. De betalte 658 millioner kroner for bedriften. Gründeren, Jan Henrik Bryde, kunne putte 181 millioner kroner i lomma.

Siden har det gått sakte og sikkert i nedoverbakke for Eltek-konkurrenten. I alle fall sett i drammensk perspektiv. Ikke helt sakte, heller. I 2001 ble underskuddet hele 32 millioner kroner. Siden har de dårlig nyhetene stått i kø.

I 2003 ble deler av produksjonen flagget ut til Slovakia. Siden har bedriften vært utsatt for nedbemanninger i flere trinn, slik at staben i februar i år talte 75 ansatte. Da kom det endelige nådestøtet. Utviklingsavdelingen skulle også legges ned. Begrunnelsen var at den var for lite produktiv i forhold til konsernets andre utviklingavdelinger i Sveits og USA.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Ledige lokaler

Dermed blir industribedriften redusert til en liten administrasjonsavdeling og noe teknisk kompetanse, til sammen 12 - 13 ansatte med Odd Roar Smith som leder. En av hans oppgaver blir å sørge for salg eller utleie av industrilokalene i Kobbervikdalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.