ENERGI

Kraften må brukes lokalt

Knut Strøm
19. sep. 2003 - 08:00

Årdal: Ordføreren er redd for at arbeidsplasser forsvinner.

- Tanken med forlenget konsesjon for kraftverkene var at kraften skulle brukes til industriutvikling. Da Stortinget behandlet konsesjonen i 1998, var det klart at kraften fra Tyin og Fortun skal brukes lokalt og kan ikke omdisponeres uten at det blir inngått avtale med departementet, sier Lægreid.

Han er ikke i tvil om at Hydro har forpliktelser til å drive verket de overtok fra ÅSV i 1986. Han berømmer Hydro for det arbeidet de gjorde etter at de overtok verket.

Norsk Hydro har vært og er Årdals viktigste arbeidsplass. Nesten 50 prosent av all sysselsetting i kommunen er innenfor industri og bergverk. Arbeidsplassene som ikke direkte sorterer under Hydro, lever i stor grad av å være leverandører til Hydro.

- Blir det ikke modernisering vil 800 arbeidsplasser i Årdal bli borte. Det vil også bety at produksjonen av forbakte anoder (prebake) på Årdalstangen vil gå ned med 300 årsverk og underleverandørindustrien vil få en redusert sysselsetting med ca 200 årsverk. Dessuten må Årdal kommune redusere med opp til 100 årsverk. Det er da ikke beregnet reduseringen innen varehandel og servicenæringer, sier årdalsordføreren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.