KRAFT

Kraftbransjen på vei til Afrika

BUGOYE, UGANDA: Her bygger TrønderEnergi et vannkraftverk på 13 MW. Nå kan flere andre norske kraftselskaper følge etter, ifølge Norfund.
BUGOYE, UGANDA: Her bygger TrønderEnergi et vannkraftverk på 13 MW. Nå kan flere andre norske kraftselskaper følge etter, ifølge Norfund.Bilde: Norfund

SN Power/Norfund:

 • SN Power ble etablert i 2002 med delt eierskap mellom Norfund og Statkraft, men Statkraft eier nå 60 prosent, med opsjon til å kjøpe seg opp til 67 prosent
 • Selskapet ønsker å bli et ledende vannkraftselskap i fremvoksende markeder
 • SN Power AfriCA er et datterselskap av SN Power, og skal kun satse på Afrika og Mellom-Amerika
 • Partene er i dialog med flere norske kraftselskaper og håper å få dem med på laget i SN Power AfriCA
 • Norfund er statens investeringsfond for næringsutvikling i u-land, og forvalter en kapital på 5,3 milliarder kroner

Bugoye:

 • Vannkraftverk i Uganda, finansiert med et lån på 5,3 millioner USD
 • Vil ha en kapasitet på 13 MW når det står ferdig høsten 2009
 • Bygges og drives av TrønderPower, hvor Norfund eier 27,5 prosent og TrønderEnergi 72,5 prosent
 • Byggingen har gitt arbeid til om lag 500 mennesker
 • Strømbrudd skaper i dag store problemer for næringslivet og veksten i det østafrikanske landet
 • Kraftverket produserer 7 prosent av Ugandas behov, og kan dermed erstatte dieselgeneratorer, som ofte brukes til å lage strøm
 • Vil søke om å bli klassifisert som CDM-tiltak, slik at de kan tjene penger på CO 2-kvotesalg

Flere norske kraftselskaper er i dialog med Norfund om å satse på vannkraft i Afrika.

Dette kan bli en fremtidig storindustri for Norge, mener Norfund, som er statens redskap for å skape næring i u-land.

Kraftselskapene følger i så fall i fotsporene til TrønderEnergi, som allerede til høsten åpner vannkraftverket Bugoye på 13 MW i Uganda.

Kjell Roland, Norfund. Bildet er tatt juni 2009.
– Kjempeprestasjon MITT AFRIKA: Norfund-sjef Kjell Roland håper å få med seg flere norske kraftselskaper til å satse på vannkraft i Afrika. TrønderEnergi åpner sitt første afrikanske kraftverk til høsten. Kjetil Malkenes Hovland

– Kjempeprestasjon

– Dette blir det første vannkraftverket av noen betydning i Afrika sør for Sahara på 10 år. Det ser ut som vi skal klare å fullføre prosjektet på budsjett og på tidsplan. Det er en kjempeprestasjon, sier Norfund-direktør Kjell Roland til Teknisk Ukeblad.

Han vil ha norsk vannkraftkompetanse ut i verden. Sammen med SN Power har Norfund satt opp selskapet SN Power AfriCA.

Selskapet er nå i dialog med flere norske kraftselskaper som de ønsker skal satse på vannkraft i Afrika og Mellom-Amerika.

– Vi håper å få med oss disse kraftselskapene inn på eiersiden i løpet av denne måneden, sier Roland, som ikke vil si hvilke selskaper det gjelder.

Vil danne cluster

Norfund ønsker å danne et cluster som satser på fornybar energi utenlands. Kraftselskapene sitter på kompetanse, og Norge har dyktige konsulentmiljøer.

Med lån og garantier fra de store bankene og Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK), samt et eget fond for fornybar energi, kan norsk kraftbransje ta steget.

– Vi har dannet et fond på 600 millioner kroner for mikrofinansiering. Vi skulle gjerne gjort noe tilsvarende i større skala innen fornybar energi. Det kommer vi til å jobbe med, sier Roland.

Jamal Saghir i Verdensbanken. Bildet er tatt juni 2009.
– Norge har muligheter MULIGHETER: Norske selskaper har gode muligheter med vannkraft i Afrika, mener Jamal Saghir i Verdensbanken. Kjetil Malkenes Hovland

– Norge har muligheter

Også Verdensbanken mener det er store muligheter for norske selskaper som vil satse i Afrika.

– Man kan få brukt kompetansen sin. Spesielt norske selskaper har gode muligheter innen vannkraft og fornybar energi, sier Jamal Saghir, Verdensbankens direktør for Energi, vann og transport, til Teknisk Ukeblad.

Elektrisitetssektoren i Afrika trenger investeringer på 40 milliarder dollar i året, ifølge Saghir. I dag investeres det bare 11 milliarder dollar årlig.

Verdensbanken satser opp mot en milliard dollar i Afrika sør for Sahara i 2009, en dobling på få år.

– Satsing på energisektoren gir vekst. Bare strømbruddene gjør at Afrika som helhet taper mellom to og fire prosent av BNP hvert år, sier Saghir.

Framtidig industrilokomotiv

– Vi har brukt bistanden vår til å subsidiere og kjøpe tunge fyringsoljeaggregater og tung fyringsolje og produsere strøm til 2,50 per kilowattime. Og så har Afrika verdens største vannkraftpotensial, sier Kjell Roland i Norfund.

Vannkraft i Afrika kan øke bransjens anseelse, mener han. Selskaper som satser ute i verden blir også mer attraktive for nye arbeidstakere fordi det er spennende og meningsfylt å hjelpe Afrika med ren energi.

Man tar vare på kompetansen, og det gir en fornuftig avkastning, mener Norfund.

– På 10-20 års sikt kan dette bli en av Norges store internasjonale industrier, på linje med de største vi har i dag, sier Kjell Roland i Norfund.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.