KRAFT

– Kraftbransjen må vinne byene

BYENE: Det hjelper lite å ha et lite flott museum ute i provinsen, når det er i byene at meningen dannes, mener professor Gunnar Nerheim.
BYENE: Det hjelper lite å ha et lite flott museum ute i provinsen, når det er i byene at meningen dannes, mener professor Gunnar Nerheim. Bilde: Mona Sprenger

Han deltok i dag på et seminar i Oslo, hvor en ny bok om kraftoverføringens kulturminner ble lansert.

– Forstår ikke

Nerheim er ikke overrasket over sommeren debatt rundt kraftledningen gjennom Hardanger.

– Folk forstår ikke kraftsystemet. Det er ikke slik lenger at kraftledninger betyr fremskritt. De forstår ikke samkjøring. De forstår ikke lastfaktoren og hvorfor vi eksporterer strøm når vi trenger den selv, sier Nerheim, som mener at det er behov for en grundig folkeopplysning.

– De må gjøre en jobb på grunnskolenivå. Folk må lære hva strøm, watt og volt er for noe og en hel masse andre ting, sier professoren ved Universitetet i Stavanger.

De glitrende byene

Professoren mener at dette slaget står i byene. Ikke i distriktene.

– Kraftbransjen må vinne de glitrende byer. Det hjelper lite å ha et lite flott museum ute i provinsen, når det er i byene at meningen dannes. Det er i byene disse kampene vinnes og tapes. Det er her den økonomiske og politiske makten finnes.

– Har lært

Einar Westre, direktør i Energi Norge, er enig i at bransjen har en omdømmeutfordring.

– Vi har ikke klart å kommunisere overfor folket hva fornybar satsingen innebærer, sier Westre, som mener at bransjen har lært noe av striden rundt kraftlinjen Sima-Samnanger i Hardanger.

– Vi har lært hvor viktig det er med dialog i forkant av prosjektene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.