ENERGI

Kraft-tabbe for Trondheim

Espen Leirset
17. nov. 2005 - 07:57

Statkraft kan tjene flere milliarder kroner på budkampen om Trondheim energiverk.

Tilbake sitter Trondheim kommune med svarteper. Verdien på Trondheim energiverk (TEV) kan ha doblet seg fra Trondheim kommune solgte selskapet til Statkraft i 2002.

Lurt eller ikke lurt?

Om lag ti tilbydere skal ha vært med i første budrunde, som gikk av stabelen i begynnelsen av november. Dagens Næringsliv erfarer at det ligger flere bud inne på mellom ti og tolv milliarder kroner.

Kommunalråd Frank Jenssen avviser at salget skjedde til feil pris og feil tidspunkt da kommunen solgte til 5,8 milliarder kroner i 2002:

– Det er det samme som å spørre folk om det var lurt å selge huset sitt på et gitt tidspunkt, svarer han.

Nå er det de rødgrønne som styrer byen, men i 2002 var Jenssen sentral i salgsprosessen som førte til at Statkraft overtok TEV.– Var dårlig eier

– Spørsmålet forutsetter at Trondheim kommune ville utviklet TEV like godt som Statkraft har gjort. Men kommunen var en dårlig eier, og tappet selskapet for verdier. Det er lite som tyder på at vi ville fått et like godt bud dersom vi hadde eid TEV i noen år til, hevder Jenssen.

Trondheim kommune satte milliardene for kraftselskapet til side i et velferdsfond, hvor avkastningen brukes til velferdstjenester for innbyggerne. Jenssen mener fondet gir mer stabil inntekt enn eierskapet i TEV.

– Fondet investerer i flere bransjer, også kraftbransjen. Det gjør oss mindre avhengig av én næring, sier han.Politisk nøtt

Dersom Statkraft realiserer en gevinst på flere milliarder kroner, vil de rødgrønne bruke det som ammunisjon i kampen mot privatisering av offentlige selskaper. Jenssen avviser at en milliardgevinst til Statkraft er dårlig politisk reklame for de borgerlige som vil selge seg ned i offentlige selskaper.

– Vi fikk den beste prisen på det tidspunktet vi solgte. Vi må også huske på at de samme budgiverne var med forrige runde. Da vurderte de ikke TEV til å være mer verdt, sier Jenssen.Snakker ikke pris

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) vil ikke kommentere prisen fra 2002 i forhold til dagens prisspekulasjoner.

– Jeg vil på ingen måte bidra til å snakke opp prisen på TEV, sier hun. Hun trekker DNs spekulasjoner om en pris på opptil tolv milliarder kroner i tvil.

– Jeg tror ikke avisen kjenner budene. Jeg har tillit til at dette blir holdt hemmelig, sier hun. Ottervik vil heller ikke si hvilket bud kommunen og Trønderenergi har lagt inn på TEV.

Det er ukjent hvem som skal ha lagt opptil tolv milliarder kroner på bordet for TEV, men Statkraft bekrefter at det har kommet bud fra utenlandske aktører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.