ENERGI

Kraft fra vann og luft

SKOTTEKRAFT: På den skotske øya Islay står et skotskutviklet og -bygget kraftverk basert på at bølger strømmer inn i et kammer på stranden. Der inne løfter vannet en luftmengde gjennom et rør og luften driver en turbin. Systemet fungere også baklengs. FOTO: WAVEGEN
SKOTTEKRAFT: På den skotske øya Islay står et skotskutviklet og -bygget kraftverk basert på at bølger strømmer inn i et kammer på stranden. Der inne løfter vannet en luftmengde gjennom et rør og luften driver en turbin. Systemet fungere også baklengs. FOTO: WAVEGEN Bilde: WAVEGEN

Verket drives av at vannet kommer inn i et basseng og presser luft opp gjennom en turbin.

Professor Allan Wells fra Inverness utviklet en første prototyp på sitt bølgekraftverk for tolv år siden. Deretter startet han firma Wavegen.

Knapt noen nasjon har så mye bølger skyllende opp på sine (vestlige) strender som Storbritannia. Dette tok Wells konsekvensen av, og laget en prototyp basert på at en bølgedrevet vannsøyle presset luft gjennom et rør og inn i en vifteanlegg, en vindturbin.

- Det fiffige er at når bølgene trekker seg tilbake, så trekker de med seg luft, og vindturbinen roterer igjen, forklarer Wells. - Den roterer den samme veien, men med snudde blad. Slik får man økt virkningsgrad. Hemmeligheten var å få utviklet den styringen som snur bladene akkurat da vanbnet snurt. Den første fullskala anlegget står og går på vestkysten av den skotske øya Islay.

Wavegen (navnet betyr wave based energy generation) har etter hvert ansatt flere vitenskapsfolk og ingeniører, og driver med utbygging i hele det distriktet som kalles Scottish Highlands & Islands.

Poenget har vært å skape et system som kan konkurrere med det UK vanligvis har av fossil- og kjernekraft. De har utviklet anlegg fra småskala til mellomstore, og helt opp til større bølgekraftverk som kan forsyne hele lokalsamfunn på øyene med strøm.

På Færøyene har selskapet bygget en vindturbin basert på en vanntunnel sprengt ut i fjellet, med turbinanlegget liggende innenfor. Her er det tunnelen som skaper den vannsøylen anlegget trenger for å drive vindturbinene. På Islay er det et kammer som ligger i flukt med stranden.

David Langston, som er selskapets økonomiske leder, sier at "vi må nå utvikle systemer som presser ned kilowattprisen - det enste anlegget vi har bygget til nå - som leverer strøm inn på et offentlig nett - er anlegget å på Islay. De videre planene ser bra ut, vi har bokstavelig talt et lys i tunnelen."

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.