OLJE OG GASS

Kostnadskutt driver subsea

PENGER: Direktør Mads Andersen ser mange interessante, tekniske utfordringer for Aker Solutions subsea.
PENGER: Direktør Mads Andersen ser mange interessante, tekniske utfordringer for Aker Solutions subsea. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
25. aug. 2010 - 11:45

ONS / STAVANGER: Aker Solutions er ikke i tvil om at subseautstyr blir viktigere i framtidige offshoreutbygginger.

Utviklingen av subseautstyr styres av flere faktorer, men Aker Solutions legger ikke skjul på at den viktigste pådriver fortsatt er penger.

– Kostnadskutt er alltid en effektiv, og kanskje den største, driver for teknologiutviklingen, sier Mads Andersen, direktør i Aker Solutions med ansvar for subsea.

Trendene

Likevel er det andre faktorer ingeniører liker å se på. Under et subsea-seminar på ONS, trakk Andersen fram blant andre disse driverne og trendene:

  • Dypere vann
    Direktør Mads Andersen ser mange interessante, tekniske utfordringer for Aker Solutions subsea.
    Dypere vann STORE STEG: Penger er alltid en motivasjonsfaktor, men ikke den eneste, sier direktør Mads Andersen, som har ansvar for subsea i Aker Solutions. Tore Stensvold
  • Nordligere farvann
  • Komplekse brønner
  • Integrerte operasjoner

– Dette er bare utfordringer for oss, ikke problemer, sier Andersen. Han mener subsea-installasjoner vil løse mange av utfordringene for oljevirksomheten.

– Vi vil se stadig mer komplekse installasjoner og komplette prosessanlegg plassert på havbunnen. Det betyr også helt nye krav til kraftoverføring og til vedlikehold, sier Andersen.

Gjenbruk

I tillegg vil det bli større grad av standardiserte løsninger og gjenbruk av utstyr.

Under seminaret fikk tilhørerne innblikk i ulike teknologier og løsninger fra Aker Solutions, blant annet utviklingen av et gasskompresjonsanlegg for Ormen Lange, nye subsea sammenkoblingssystemer som sparer mye riggtid.

Brønnteknologisenteret har utviklet et system for å plassere gassløftventil nærmere oljereservoaret, uansett lengde og bend i brønnrøret.

Lette karbonstenger

Ettersom fleksible umbilicals skal legges på dypere og dypere vann, blir det umulig å bruke stål for å forsterke strengene. Aker Solutions har løst det med å legge inn karbonfiberstenger i stedet.

Det sparer enormt med vekt, mens styrken beholdes. Aker Solutions har allerede installert en umbilical på 2.900 meters dyp.

3D-simulering

Tilhørerne fikk også innblikk i et nytt simuleringsprogram, xFactor, som Aker Solutions har klart å utvikle takket være spillindustriens krav til nye og kraftigere prosessorer. Verktøyet hjelper til med alt fra optimalisering av design og kollisjonstesting for utstyr, til overvåking av ROV-operasjoner.

Aker Solutions trekker fram sine nye spesialskip for konstruksjonsarbeid og vedlikehold ned mot 3.000-4.000 meters dyp.

FLEKSIBEL: Aker Connector får dekksplass med kapasitet på 9000 tonn og utstyr som kan tas av dersom skipet skal brukes til noe annet enn  kabel- eller umbilicalutlegging.
Aker Solutions trekker fram sine nye spesialskip for konstruksjonsarbeid og vedlikehold ned mot 3.000-4.000 meters dyp. FLEKSIBEL: Aker Connector. Aker SolutionsNytt spesialskip

Flåten utvides med et nytt skip i november neste år, Aker Connector, som i utgangspunktet er skreddersydd for legging av høyspentkabler og umbilicals. Skipet er leid ut til ABB på en femårskontrakt.

Både skip og kontrakt er så fleksibelt at det kan brukes til andre operasjoner og i andre markeder, også av andre kunder. Spole for kabler eller umbilicals og en kran kan tas av i løpet av 48 timer. Skipet har dekkapasitet på 9000 tonn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.