FORUM

Kostholdsopplysning i Teknisk Ukeblad

16. okt. 2006 - 16:37

HELSE TU nr. 2606 bringer intervju med dr.philos Dag Viljen Poleszynski, ført i pennen av Truls Tunmo, med hovedtittel: «Spis fett og proteiner».

Viljen har her følgende uttalelse: «Fett skader derimot ikke årene med mindre det er oksidert, hvilket lettest skjer med flerumettede fettsyrer».

Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse, ikke minst utfra dagens kostholdsopplysning for eksempel fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, kfr. LHLs godkjenningsstempel på de flerumettet fettrike Vita-poduktene fra Mills som i dag markedsføres i stadig flere varianter. Videre kan man i en opplysningsbrosjyre om høyt blodtrykk utgitt av Det norske råd for hjerte- og karsykdommer, lese: «Det anbefales alle å bruke en kost med lite «mettet fett» – mens fet fisk anbefales, da fiskefett er «umettet».

Dag Viljen Poleszynksi forklarer forsåvidt denne divergens i synspunkter i siste avsnitt av intervjuet, med setningen: «I norske ernæringskretser er evolusjonteorien lite forstått og derved avvist.»

Naturvitenskapens lange historie viser at de fleste som har hatt mot og innsikt nok til å sette spørsmålstegn ved oppleste og vedtatte «vitenskapelige sannheter», ofte har hatt en meget lang vei å gå før deres dissens er akseptert og blitt gjeldende lære.

Samtidig regner jeg med at mange av TUs lesere i likhet med undertegnede, er interessert i å ta best mulig vare på sin helse, blant annet gjennom et riktig kosthold. Jeg oppfordrer derfor TU til å anmode Dag Viljen Poleszynski om å redegjøre for de undersøkelser han mener er tilstrekkelige til å forkaste vesentlige deler av den gjeldende fett- og helselære fra LHL og Det norske råd for hjerte- og karsykdommer.

Bjørn Nome

meieriingeniørLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.