KRAFT

Kortvarig prishopp på strøm i Midt- og Nord-Norge

Strømprisen var over 12 kroner kilowattimen torsdag.
Strømprisen var over 12 kroner kilowattimen torsdag. Bilde: Scanpix
17. des. 2009 - 13:15

Pristoppen var kortvarig, men det meste av dagen holdt prisen seg på mellom 1 og 3 kroner per kWh, melder Statnett.

Også dette er et skyhøyt prisnivå, langt over det som er vanlig for handel med strøm på kraftbørsen. Normalt ligger prisnivået for tiden på 30-40 øre/kWh.

Svensk kjernekraft

Årsaken til det unormale prishoppet er at en betydelig del av den svenske kjernekraftproduksjonen har falt ut, samtidig med at det er kaldt vær i hele Norden.

Når bortfallet av kjernekraft får slike konsekvenser for strømprisen i Midt- og Nord-Norge, har det igjen sammenheng med manglende overføringskapasitet mellom Sør-Norge og resten av landet. Sør-Norge har sluppet unna prishoppet.

Om lag 5.000 MW svensk kjernekraft er ute av drift. Dette tilsvarer mellom 15 og 20 prosent av den svenske kjernekraftproduksjonen.

Ifølge Statnett vil virkningen av den uvanlige høye prisen ikke få særlig betydning for vanlige forbrukere, med mindre problemene i Sverige blir langvarige og kulda samtidig holder stand.

Kortvarig

Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett sier til NTB at det i øyeblikket ser ut til at problemene i Sverige blir kortvarige og at strømprisen raskt vil komme tilbake på et normalnivå i Midt- og Nord-Norge. Det kan skje allerede fra fredag.

Noen vil kanskje spørre om vi virkelig er så avhengige av kjernekraft fra Sverige som dette, ettersom det for tiden er god balanse mellom produksjonskapasitet for vannkraft og behovet for strøm i Norge.

Ifølge Akselsen kan bortfallet av kjernekraften godt kompenseres med økt produksjon av vannkraft i Midt- og Nord-Norge, men at prisen på denne vannkraften også blir høy når det oppstår plutselig pressituasjoner som dette, ettersom handelen går via kraftbørsen NordPool.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.