FORUM

Korttenkt leder

Min mening er at denne beslutningen er riktig sett på bakgrunn av krisen i vinter.

E-verkene med Statkraft-alliansen i spissen gamblet med arvesølvet vårt for å tjene mer penger. Gamblingen bestod i at man regnet med normalt tilsig i magasinene i september og oktober og tok ikke høyde for at man kunne komme inn i en tørr vinter med tilhørende lave temperaturer.

Det tragiske er at enten man har for mye eller for lite vann i magasinene, tjener kraftverkene penger som vi forbrukere må betale.Som et tankekors forteller SSBs statistikk for uke 37 om en nedgang i fyllingsgraden som nå er 12 prosent lavere enn katastrofeåret i fjor.

Ved å legge kjempekabler til Storbritannia eller kontinentet, vil e-verkene være nødt til å bruke dem for å rettferdiggjøre investeringen. Og her er vi ved en av mange merkverdigheter som også Olsen var inne på: Betales det nettleie ved eksport? Sannsynligvis ja, men den er bakt inn i kraftprisen, og mottagerne på kontinentet kan kjøpe kraften hvor de vil enten man kaller det nettleie eller noe annet.

Jeg er redd for at investeringer som det er snakk om mot Storbritannia, kun ville bli betalt av norske forbrukere. I tillegg vil sommerkraften i enda større grad eksporteres uten hensyn til magasinfylling. De som driver med strømhandel har vist lite eller intet sosialt ansvar. Om aluminiums- og ferrosilisiumindustrien damper bort, er helt uten interesse for dem.

Stortinget må ta opp diskusjonen om vi skal ha kraftkrevende industri i Norge eller ei. Hvis ja, må det sørges for kraftpriser som denne industrien kan leve med. Slike priser får de ikke ved import fra kontinentet eller Storbritannia.

Jeg er enig med redaktøren i at slik tingene utvikler seg, kommer gasskraftverkene til å bli bygget. Men det er fremdeles mye vann som renner i havet som med liten innsats kunne ha vært brukt til strømproduksjon. Vindkraft er i skuddet, så lenge det varer, men det løser ingen kraftkrise, det er for spinkelt.

Arne Kristian Knudsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.