HELSETEKNOLOGI

Koronavaksine godkjent i Storbritannia

Koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia og kan tas i bruk allerede i neste uke.

Den første testpasienten fikk Pfizers koronavaksine 4. mai.
Den første testpasienten fikk Pfizers koronavaksine 4. mai. Foto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB
2. des. 2020 - 08:56

Det opplyser den britiske regjeringen. I første omgang vil helsearbeidere og beboere på sykehjem bli prioritert når vaksineringen begynner.

Vaksinen er en av flere som er blitt utviklet for å bekjempe koronapandemien. Pfizer og Biontech kunngjorde 9. november at deres vaksine er 95 prosent effektiv mot koronaviruset.

Nyhetsbyrået AP beskriver koronavaksinen som den første i verden som er godkjent og basert på solid og systematisk forskning – og et stort skritt i retning av en slutt på pandemien.

Pfizer opplyser at de vil begynne å sende vaksinedoser til Storbritannia umiddelbart og er klare for å gjøre det samme i USA dersom legemiddelverket FDA godkjenner vaksinen der. Det kan skje neste uke.

Minst tre er døde etter en eksplosjon i et underjordisk anlegg ved et vannkraftverk i Nord-Italia.
Les også

Italia: Frykter flere døde etter eksplosjon i vannkraftverk

– Historisk øyeblikk

Det er imidlertid begrenset med vaksinedoser på lager, og de vil bli rasjonert fram til flere kan bli produsert.

– Det er et historisk øyeblikk. Vi fokuserer på å raskt kunne forsyne en vaksine som holder høy kvalitet verden over, sier Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Vis mer

Storbritannia har bestilt doser til 20 millioner mennesker, men det er uklart hvor mange av dem som ankommer i løpet av desember. I tillegg må Pfizer-vaksinen lagres i svært kalde temperaturer.

Tidligere har Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaksinen fra Pfizer og Biontech. En godkjenning fra EMA vil også gjelde i Norge.

En hard vinter

Pfizer-vaksinen deles ut i to doser med tre ukers mellomrom. Storbritannia vil prioritere helsearbeidere og sykehjemsbeboere, deretter eldre.

Det britiske legemiddelverket vurderer også en annen vaksine, produsert av AstraZeneca og universitetet i Oxford.

Statsminister Boris Johnson har imidlertid advart om at man først må komme seg gjennom en hard vinter med en rekke restriksjoner, for å begrense spredningen av koronaviruset fram til det er nok vaksiner til alle som trenger det.

Også selskapet Moderna har søkt om godkjenning for sin vaksine i en rekke land, og dette skal avgjøres i EU i midten av januar. 

Vis mer
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.