ASFALT

Koronamidler reddet fjoråret for asfaltprodusentene - volumet ned 10 prosent

Med en nedgang på 806.000 tonn asfalt ble 2020 slett ikke så ille for asfaltprodusentene som det lenge så ut til. To koronapakker fra regjeringen ga mer asfalt til både riks- og fylkesveiene.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. feb. 2021 - 14:52

Totalproduksjonen i fjor endte på 6.863.000 tonn asfalt, som var en nedgang på rundt ti prosent av volumet fra året før. Det viser årsstatistikken som Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg nå har klar.

Fagansvarlig for asfaltvirksomheten Arne Aakre forteller at regjeringens ekstra penger  som følge av koronaepedemien, bidro til å rette opp et bilde som ellers så ille ut for bransjen i fjor.

2017 står fortsatt som "all-time-high" for asfaltprodusentene her til lands. <i>Illustrasjon:  EBA</i>
2017 står fortsatt som "all-time-high" for asfaltprodusentene her til lands. Illustrasjon:  EBA

Under 20 prosent til Statens vegvesen

– Det var velkomne midler som ga mer asfalt til både riks- og fylkesveiene, og som gjorde at bransjen endte på et totalvolum for asfalt som var 90 prosent av det som ble produsert i 2019, forteller Aakre.

Fagansvarlig for asfalt i EBA, Arne Aakre <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Fagansvarlig for asfalt i EBA, Arne Aakre Foto:  Jarle Skoglund

– Ellers så vi at markedet endret seg. Fylkene er blitt en større kunde totalt sett, og tar nå 20 prosent av totalvolumet av produsert asfalt her til lands. Det var mer enn Statens vegvesen kjøpte for både til vedlikehold og nyasfaltering til sammen i fjor. Ellers viser tallgrunnlaget av det private markedet utgjør en veldig stor andel av volumet, nesten halvparten av totalproduksjonen. Denne gruppen omfatter både næringsbygg og private veier og gårdsrom, forklarer han.

– Dessuten så vi at det ble ferdigstilt færre nyanlegg i fjor enn de tidligere årene. Det er litt tilfeldig hva som åpnes av veiprosjekter de enkelte år, og særlig for Nye Veier var det færre anlegg som sto ferdig enn for eksempel året før.

Så snart telen er ute av bakken kan årets asfaltsesong starte. I år planlegger Statens vegvesen å legge asfalt til en verdi av cirka 1100 millioner kroner på riks- og europaveiene.
Les også

Disse strekningene får ny asfalt

Nådde ikke målet om lavtemperaturasfalt

Arne Aakre forteller at bransjen ikke klarte å nå målet om at 40 prosent av totalvolumet skulle produseres som Lavtemperaturasfalt (LTA). Dette er en selvpålagt målsetting, og selv om man i 2020 økte fra året før, endte sluttallet på 27 prosent.

– Vi hadde vekst på dette området, og det er bra. Men det har vist seg at omstillingen til LTA har gått saktere enn forventet. Det har først og fremt med kostnadssiden å gjøre for den enkelte produsent. Men målet er fortsatt 40 prosent, og økende fokus på arbeidsmiljø og avgasser fra vil nok bidra til at det går i riktig retning.

Privatmarkedet tar nesten halvparten av all produksjon av asfalt i Norge. <i>Illustrasjon:  EBA</i>
Privatmarkedet tar nesten halvparten av all produksjon av asfalt i Norge. Illustrasjon:  EBA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.