ANLEGGSBRANSJEN

Korona-tips: Å sikre en filtermaske mot virus, kan spare 2000 engangsmasker

Utstyrsleverandører går ut med oppskrift på alkoholdesinfisering av åndedrettsvern.

Ved å senke maske og filter i alkoholbaserte rensemidler, kan man sikre flergangs filtermasker mot virus.
Ved å senke maske og filter i alkoholbaserte rensemidler, kan man sikre flergangs filtermasker mot virus. Foto: Vestteknikk
27. mars 2020 - 10:33

På bygge- og anleggsplasser brukes masker for å beskytte arbeidere mot støv og gasser. Nå har en av de store leverandørene av slikt utstyr gått ut med en oppskrift på hvordan flerbruks filtermasker skal desinfiseres for å sikres mot virus.

Karoline Klatran. <i>Foto:  Skydda Norge</i>
Karoline Klatran. Foto:  Skydda Norge

Det kan bety mye i en situasjon der mange er bekymret for tilgangen på smittevernsutstyr, forklarer Karoline Klatran, fungerende daglig leder i Skydda Norge.

– Renser du gjenbrukbare filtermasker forsvarlig, kan disse brukes i inntil 18 måneder. Det tilsvarer mer enn 2000 engangsmasker, sier hun.

Tallet tar utgangspunkt i at korttidsmasker helst bør byttes ut fire ganger om dagen for å fungere som de skal som smittevern. I løpet av 18 måneder blir det et forbruk på 2160 korttidsmasker.

Hydro var tidlig ute, her fra forsøk gjort i Sunndal. Fra venstre, Petter Åsholt, Molly Linseth og Martha Indriyati foran HPDC-maskinen.
Les også

Gammelt grep kutter antall bildeler drastisk: – En no-brainer

Opplever stor pågang

Skydda er til vanlig en ledende leverandør av HMS-løsninger og personlig verneutstyr til industri-, olje- og byggenæringen. Tilgangen på engangsmasker er et tilbakevendende tema under den pågående koronakrisen, noe som gjør at HMS-selskapet opplever stor pågang og etterspørsel etter gjenbrukbare filtermasker. 

Vis mer

– Det er veldig mange forespørsler om hel- og halvmasker nå. Dette er veldig bra ettersom gjenbrukbare masker og mekaniske P3R-filter kan desinfiseres flere ganger daglig og brukes i inntil 18 måneder, forklarer Klatran. 

De fleste flerbruks filtermasker har tilnærmet uendelig levetid så lenge de blir vedlikeholdt i henhold til bruksanvisning, mens filteret har varighet på inntil 18 måneders bruk gitt riktig vedlikehold, opplyser Skydda.

Vanligvis renses maskene med egne renseservietter. Men i forbindelse med Korona-utbruddet har Skydda nå sendt ut en oppskrift på hvordan maskene de selger, kan desinfiseres ved å senkes ned i alkoholbad for å sikre maskene mot virussmitte.

– Korrekt desinfiseringsprosedyre for smittevern er viktig for at produktet skal ha lang varighet, i tillegg til at det bidar til miljøbesparelse og reduserte kostnader, opplyser Klatran.

Forsøk som er gjennomført viser at å senke filtermasker av silikon ned i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning fører til at man dreper viruset effektivt, uten skadelige effekter på maskene.

Etter å ha vært nedsenket i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning i 5 minutter 4 ganger om dagen i 18 måneder, fikk utstyret ingen defekter på ytelse eller effektivitet, bortsett fra at blekket bleknet fra filteretiketten.

Oppkobling og frakobling ble testet ute på felt ved en vindturbin. Det skal kunne skje i opptil Hs 2,5 m.
Les også

Lader offshoreskip direkte fra vindturbin

Har laget instruksjonsvideo

Skydda Norge og samarbeidspartneren Vestteknikk i Stavanger, forhandler blant annet åndedrettsvern fra Sundstrøm, og Vestteknikk har også laget en informasjonsfilm om hvordan disse maskene kan desinfiseres.

Bård Kulseth. <i>Foto:  Skydda Norge</i>
Bård Kulseth. Foto:  Skydda Norge

Fremgangsmåten som vises i filmen nederst i denne artikkelen kan brukes på alle Sundstrøm hel- og halvmasker med filter, men Skyddas regionansvarlig for Østlandet, Bård Kulseth, sier til Veier24 at de fleste typer filtermasker vil kunne renses på lignende måte.

– De fleste slike filtermasker av gummi eller silikon er laget på samme måte som de Sundstrøm-maskene vi forhandler, og dermed skal de kunne renses på lignende vis. Er man usikker på hvordan man skal gå fram, bør man ta kontakt med forhandler eller produsent for å få råd om nøyaktig fremgangsmåte for den masken man har, oppfordrer Kulseth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.