MGF-STATISTIKKEN

Korona og korreksjon: Salget av anleggsmaskiner stuper i andre kvartal

MGF er bekymret for nysalget av store beltegravere.

Salget av store gravemaskiner på belter faller kraftig i første halvår, og MGF er bekymret for den videre utviklingen i nysalget av slike maskiner i dagens marked.
Salget av store gravemaskiner på belter faller kraftig i første halvår, og MGF er bekymret for den videre utviklingen i nysalget av slike maskiner i dagens marked. Illustrasjonsfoto: Alex-VN/Colourbox
20. juli 2020 - 11:48

Maskinsalg-statistikken for andre kvartal er ikke særlig lystig lesning. Tallene  Maskingrossisternes Forening (MGF) har sluppet, viser at salget av anleggsmaskiner har sunket med nesten en firedel sammenlignet med samme periode i fjor. De 1287 nye anleggsmaskinene som ble solgt i andre kvartal 2020, er en nedgang på 24,1 prosent.

Direktør Tone Lindberg Grøstad i MGF tror likevel ikke at noen av forhandlerne av anleggsmaskiner føler situasjonen direkte truende.

– Nei, stemningen er generelt god til tross for nedgangen, ingen av forhandlerne er veldig bekymret. Det har vært permitteringer i bransjen, men så vidt jeg vet er det ingen som har aktive permitteringer nå, sier hun.

Birger Steen tok over som daglig leder i Freyr i fjor.
Les også

Freyr: Skulle bli Norges første batterifabrikk – vurderer å selge

– Ikke bare korona-effekt

Selv om korona-situasjonen utvilsomt setter sitt preg på anleggsmaskinsalget for andre kvartal, tror ikke Lindberg Grøstad all nedgangen skyldes ringvirkninger av korona-pandemien.

– Vi har sett en stor vekst i anleggsmaskinsalget de to siste årene, og mange har ventet på en korreksjon. Noe av nedgangen vi ser nå, kan nok også være resultatet av en  en korrigering som ville kommet uansett på grunn av svært høyt salg i 2018 og 2019, som begge var rekordår for anleggsmaskin-bransjen, sier hun.

Lindberg Grøstad har fremdeles håp om at siste halvår vil gjøre 2020 til et bedre år totalt sett enn det første halvår kan tyde på.  Hun peker blant annet på at kronekursen var svært lav i vår, og sier at det også venter mange byggeprosjekter i de nye fylkene, som er blitt forsinket etter fylkessammenslåingene.

Et spesielt utslag av koronavåren 2020, er at lokale karantenekrav, spesielt i Nord-Norge, førte til at både selgere og serviceteknikere i en periode ikke kunne betjene kundene sine som normalt i disse områdene. Denne «søringkarantenen» påvirket i stor grad nysalget, men også ettermarked med service og reparasjon.

MGF melder imidlertid at ettermarkedet har fått et godt oppsving etter at restriksjonene ble fjernet, og at man har merket noe høyere omsetning av brukt utstyr.

Olje- og gassutvinning er fortsatt den største utslippssynderen i Norge, men elektrifiseringen av sokkelen bidrar likevel til betydelig nedgang. I 2023 ble utslippene redusert med 4,3 prosent. Her fra Gullfaks-feltet som nå får deler av kraften fra flytende havvind.
Les også

SSB: Klar nedgang i klimautslipp – olje og gass bidrar mye

Dramatisk for asfaltmaskiner

Nedgangen gjelder alle underkategorier, og vi ser at de store underkategoriene svekker seg sterkt. Gravemaskiner på belter endte på 493 solgte enheter, en nedgang på 20,4 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Hjullastere falt fra 274 i 2019 til 197 solgte enheter i 2020, noe som er en nedgang på 28,1prosent og rammestyrte dumpere falt fra 34 i 2019 til 24 solgte enheter i 2020 som tilsvarer en nedgang på 29,4 prosent

Etter et sterkt førstekvartal med vekst, har både gruppen tandem- og asfaltvalser ( minus 37,3 prosent) og asfaltutleggere (minus 76,2 prosent) svekket seg dramatisk i andre kvartal.

For andre kvartal er det kun gravemaskiner på belter mellom 6,1 og 8 tonn som har en økning i antall solgte maskiner med 51 maskiner i 2020 mot 35 i 2019.

I vektklassen over (8,1-11 tonn) var det fortsatt vekst i første kvartal, men i andre kvartal har vi en nedgang fra 164 i 2019 til 124 solgte enheter i 2020, dette utgjør en nedgang på 24,4 prosent.

For andre kvartal er det vektklassene 16,1-19 tonn (minus 44,4 prosent), 24,1-28 tonn (minus 27,7 prosent) og 21,1-24 tonn ( minus 24,6 prosent) som har størst tilbakegang. Hvis vi ser på første halvår samlet er det to vektklasser som fortsatt har en vekst sammenlignet med 2019: 6,1-8 tonn øker med 32,1 prosent og 40,1-50 tonn øker med 11,5 prosent.

Størst tilbakegang finner vi i klassene 16,1-19 tonn (minus 38,5 prosent), 24,1-28 tonn (minus 36,4 prosent) og 21,1-24 tonn (minus 30,6 prosent). For alle disse gruppene er dette de svakeste resultatene de siste fem årene, og MGF er bekymret for den videre utviklingen i nysalget av store gravemaskiner på belter i dagens marked.

Halvåret: Nedgang i alle kategorier

For første halvår er det tilbakegang på alle underkategoriene med unntak av veihøvlere (opp 75 prosent) og minidumpere (opp 4,3 prosent), men dette er i utgangspunktet små kategorier som ikke gir store utslag på totalstatistikken.

Tilbakegangen på halvåret gjelder alle de store kategoriene gravemaskiner på belter (minus 18,3 prosent), minigravere på belter (minus 20,2 prosent) og hjullastere (minus 21,5 prosent), og totalt for nysalget av anleggsmaskiner er tilbakegangen på 19,8 prosent i forhold til første halvår 2019.

Pantheon i Roma ble bygget med vulkansk puzzolan. Det tidligere tempelet har stått i over 2000 år.
Les også

Tester Romerriket-metode: – Svært store miljøgevinster

Salgsvekst i fire fylker

Til tross for nedgangen i totalsalget, har det vært en vekst i fire av fylkene (statistikken følger fortsatt de gamle fylkesinndelingene) i andre kvartal.

Aust-Agder (pluss 54,5 prosent), Finnmark (pluss 21,4 prosent) og Sogn og Fjordane (pluss 16,1 prosent) har hatt størst oppsving, mens den største tilbakegangen har vært i Oslo (minus 52,5 prosent), Møre og Romsdal (minus 48,6 prosent) og Vest-Agder (minus 40,5 prosent).

Ser man på antall solgte anleggsmaskiner, var det i andre kvartal i Akershus (232), Buskerud (108) og Hedmark (98) det ble solgt flest nye maskiner.

Boeing har hatt flere problemer med bestselgeren 737 Max de siste årene.
Les også

Panel falt av flyet – nå stuper salgstallene

Videre utvikling avgjør

Statistikken for første halvår viser vekst i tre fylker; Aust-Agder (pluss 51,6 prosent), Sogn og Fjordane (pluss 26,1 prosent) og Finnmark (pluss 9,1 prosent). I samme periode har vi opplevd størst nedgang i Vest-Agder (minus 51,5 prosent), Akershus (minus 3,6 prosent) og Oslo (minus 29,1 prosent).

For første halvår er det fylkene Akershus (368), Rogaland (169) og Buskerud (158) som har flest solgte nye anleggsmaskiner.

Etter et utfordrende første halvår, melder medlemmene om noe bedring i markedet. Men, det er fortsatt et stykke fra et normalår. Videre utvikling av både smittesituasjonen, kronekursen og oljeprisen vil være førende for hvordan nysalget ender i andre halvår, skriver MGF.

Tabellen under viser salget på landsbasis for de forskjellige maskintypene  i andre kvartal i år sammenlignet med første kvartal i år og andre kvartal i fjor.

Tallene som ble lagt frem viser at Fensfeltet har store mengder sjeldne jordarter.
Les også

Gigantfunn av mineraler: – Verdensklasse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.