KRIGEN I UKRAINA

Kornavtalen utløper i dag dersom Russland ikke blir med videre

Avtalen som har sikret eksport av korn og gjødsel fra ukrainske havner over Svartehavet, utløper mandag dersom Russland ikke går med på en forlengelse.

Arbeidere ved havnen i den ukrainske byen Izmajil er i ferd med å laste et skip med korn. Bildet er tatt i april.
Arbeidere ved havnen i den ukrainske byen Izmajil er i ferd med å laste et skip med korn. Bildet er tatt i april. Foto: Andrew Kravchenko/AP/NTB
17. juli 2023 - 08:38

FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 millioner tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip siden i fjor.

Russland har truet med å trekke seg fra avtalen fordi de hevder at egne krav om forbedret eksport av korn og gjødsel ikke har blitt møtt. I tillegg mener de at fattige land ikke har fått nok korn.

FN på sin side hevder at kornavtalen har hjulpet til med å senke matpriser med mer enn 20 prosent globalt.

Russlands utenriksminister sa torsdag at landet allerede har vært i samtaler med Tyrkia om en plan for å sikre at russisk hvete kommer fram til fattige land og at denne planen kan gjennomføres uavhengig av hva som skjer med kornavtalen.

Mandag skal FNs sikkerhetsråd diskutere Ukraina-krigen på et møte ledet av den britiske utenriksministeren, James Cleverly. Storbritannia har presidentskapet i rådet i juli.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.