INDUSTRI

Koreanerne jakter på norske solenergiselskaper

Ole K. Helgesen
22. mai 2007 - 07:03

SØR-KOREA: Koreanske myndigheter vil at landet skal bli blant de største i verden på solceller.

Derfor skal opp til 70 prosent av kostnadene ved innføring av solenergi dekkes av det offentlige.

Det lokkes også med ”feed in”-tariffer på opptil 470 øre per kWh og svært billige lån. Til sammen skal det bevilges over 40 milliarder kroner. Dette har gjort koreanske selskaper svært aggressive i sin jakt etter norsk solcelleteknologi.

Store selskaper

– Jeg får jevnlig henvendelser fra store koreanske aktører som er interessert i selskaper som Rec, Elkem Solar og Norsun. Flere initiativ kommer fra store selskaper som ønsker å gå inn som aktive eiere. I tillegg er det mange som ønsker å inngå samarbeid med de norske selskapene, sier Morten Henry Westvik, handelsråd ved den norske ambassaden i Sør-Korea. Han forteller at det har blitt en enorm interesse for solenergi i Sør-Korea.



Satser friskt

Morten Hansen, visepresident i Elkem Solar, bekrefter pågangen fra koreanerne.

– Vi opplever stor interesse fra to-tre av de større koreanske industriselskapene. De ønsker både teknologisamarbeid og leveranser av våre produkter, sier Hansen. Han tror at Sør-Korea blir et strategisk viktig marked innen få år. – De satser veldig friskt. Og historikken viser at når koreanerne setter seg mål, så leverer de. Det har de klart innen skipsindustrien, bilindustrien og elektronikk. Jeg ser ingen grunn til at de ikke også når målene for fornybar energi.



Sent ute

Koreanerne er sent ute med solcellesatsingen. I dag er bare 0,1 prosent av Sør-Koreas energiforbruk er dekket av solenergi. – Men innen 2012 skal vi være nummer tre i verden med 10 prosent av solcellemarkedet. Og vi skal ha installert 1,3 GW solenergi før 2013, sier Dong Hwan Kim som leder det koranske handels-, industri- og energiministeriets arbeid innen solenergi. Han forteller at det finnes mange konkrete prosjekter for å få fart i satsingen. Blant annet skal 100.000 hus skal få sin energi fra solceller i 2012.



Prosjekter på gang

Bare to prosent av Sør-Koreas energibehov blir dekket av fornybare energikilder. Men myndighetene har bestemt at dette skal øke til fem prosent de neste fire årene

– I dag importerer hele 97 prosent av energien de bruker. Men innen 2015 ønsker koreanerne ønsker 18 prosent selvforsyning. Dessuten har de signert internasjonale klimaavtaler som forplikter dem til å redusere utslippene, sier Westvik.

Westvik som representerer Innovasjon Norge i Sør-Korea sier at det er flere norske selskaper som har uttrykt interesse for å samarbeide med koreanske selskaper og at det jobbes konkret med utvikling av prosjekter innen både sol og vind.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.