Kopierer kråkeboller for å oppnå rekordlange spenn i trekonstruksjoner

Tyske forskere har klart 30 meter spenn med trekonstruksjoner. De har kopiert strukturene i skallet til kråkeboller.

Med 17.000 fingerskjøter og skyhøy nøyaktighet har tyske forskere klart 30 meter spenn med treplater inspirert av skallet til kråkeboller. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
De 376 platene som til sammen danner bygget er ikke identiske. Her er fire-, fem- og sekskantete plater som sammen gir styrke nok til at søyler ikke er nødvendig. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
Kanskje fremtidens bygg får buer i større grad enn hva som er vanlig i dag. Trebygget i Heilbronn er foreløpig en spektakulær prototyp. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
Kombinasjonen av hvit glassfiber og sort karbonfiber gir et flott design på den innsektinspirerte konstrukjsonen. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
Med spenn på 23 meter veiler paviljongen ikke mer enn 7,6 kg per kvadratmeter. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
Illustrasjonen viser hvor belastningen er størst på de bærende elementene. Dette er brukt til å føre fibrene der de trengs mest. Hvert element kan bære 25 tonn. (Foto: Universitetet i Stuttgart)
Til sammen består bygget av 1000 meter glassfiber og 1600 meter karbonfiber. Roboten som vikler fibrene gjør det med skyhøy nøyaktighet. (Foto: Universitetet i Stuttgart)

Tyske forskere har klart 30 meter spenn med trekonstruksjoner. De har kopiert strukturene i skallet til kråkeboller.

Strukturer fra insekter, dyr og planter kan fornye byggenæringen. Sammen med digitalisering gir det muligheter for industriell og automatisert produksjon.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå