NYHETER_BYGG

Kopiangst i Stavanger

Ragna Kronstad
6. feb. 2006 - 08:00
Vis mer

– Det er mulig å utvikle de østlige delene av Stavanger sentrum etter andre modeller enn i andre kommuner, sier Kristin Gustavsen.

Grunnen til dette tror hun er at grunneiere har organisert seg sammen i Urban Sjøfront as, men også fordi Stavanger kommune har hatt en aktiv rolle som tilrettelegger.

Urban sjøfront er et privat eid non-profit selskap, som har som formål å videreutvikle og koordinere et av Norges største byomformingsprosjekt.

– Vi kan være koordinator og initiativtaker for ulike prosesser. Vi kobler ressurser og aktører sammen på en arena. Det kan stimulere til høyere ambisjoner enn det hver grunneier hadde fått til alene. Vi vil ikke bare kopiere det som skjer andre steder, sier Gustavsen.

Et spennende år

Kommunen har meldt på en av eiendommene sine til Europan 8, en internasjonal arkitektkonkurranse for yngre arkitekter. Vinnerutkastes offentliggjøres den 6. februar og vil stilles ut i Stavanger senere i år.

Videre vil Stavanger i 2006 også få svar på om byen får være miljøpioner. Høsten 2005 ble det nemlig bestemt at Urban sjøfront skulle være med i en søknad til et av EUs forskningsprogrammer om energieffektive bygg. – Bygningen som eventuell skal reises vil ha en total energireduksjon som er 30 prosent bedre enn nasjonale måltall som følge av EUs nye energidirektiver, sier Gustavsen.

I 2006 utvikles også Norwegian Wood som er et av hovedprosjektene i Stavanger2008. Norwegian Wood har som mål å bidra til å videreutvikle trebyen med en moderne og bærekraftig trearkitektur i samspill med den historiske byen.

–Nå sendes det ut invitasjon til alle verdens trebyggende arkitekter om å være med og tegne fremtidens Rogaland. I april setter 10-20 prekvalifiserte team i gang med arkitekturkonkurransen på Siriskjær, der de utfordres til å bygge den nye norske trebyen med urbane boliger i inntil 5 etasjer. Her blir utfordringen særlig knyttet til fleretasjes trebyggeri, forteller Grete Kvinnesland i Stavanger Kommune.  

–Norwegian wood, Concerto-prosjektet og Europankonkurransen viser at kommunen har en bevissthet rundt egne eiendommer gjennom samarbeid med det private, roser Gustavsen.

Bevisst strategi

Utbyggingsavdelingen og Urban Sjøfront as har lagt en bevisst strategi for planrealiseringen av områdene som er i ferd med å transformeres. Gjennom å utvikle en modell for fordeling av kostnader har man kunnet utføre større infrastrukturtiltak som er til glede for alle grunneiere.  – Kommunen har her påtatt seg en avgjørende rolle som avtalepart med ansvar for opparbeidingen av grønt arealene og øvrig infrastruktur, forklarer Gustavsen.

Hun gleder seg til 2006. Men ikke bare på grunn av de store prosjektene: – Av de små, men viktige, hverdagsopplevelsene gleder jeg meg til den første utepilsen i vårsolen på byens fineste takterrasse på Tou Scene, et senter jeg er veldig stolt av å ha vært med å skape som del av byutviklingen, avslutter Gustavsen..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.