FORSVAR

Kontrollkomiteen vil undersøke Borten Moe-saken

Kontroll- og konstitusjonskomiteen iverksetter undersøkelser av Ola Borten Moe etter nyheten om at han har brutt habilitetsreglene, opplyser Peter Frølich (H).

Peter Christian Frølich (H) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
Peter Christian Frølich (H) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Javad Parsa
21. juli 2023 - 13:46

Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Borten Moe har kjøpt aksjer i de tre børsnoterte selskapene Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank1 SMN.

– Det vil bli iverksatt undersøkelser fra kontrollkomiteens side. Det blir antakelig et møte i komiteen om dette kommende torsdag, sier Frølich i en pressemelding.

Han leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Frølich sier Høyre vil be om en fullstendig, skriftlig redegjørelse for saken fra Ola Borten Moe.

– I tillegg vil vi be om en redegjørelse for hvordan regjeringen har praktisert innsideregelverket i denne saken, eksempelvis om det er ført innsideliste og hvem som er listeført.

Høyre vil også ha svar fra statsminister Jonas Gahr Støre, forteller han.

– Det er også naturlig å spørre om hvilke rutiner statsminister Støre har etablert når det gjelder kjøp og salg av aksjer. En viktig oppgave for en leder er å etablere en sunn kultur. For statsministerens del må en slik kultur handle om at statsrådene er seg bevisst ansvaret de har, for å ivareta tilliten til demokratiet og folkestyret. Dette ser ut til å ha sviktet på Støres vakt, sier Frølich.

Kongsberg Gruppen der staten er stor eier, kontrollerer indirekte 25 prosent av ammunisjonsprodusenten Nammo. Borten Moe innrømmer i et intervju med E24 at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til Nammo. Uken før kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.