NYHETER

Kontroller(t) krafttak

Siemens nye Simatic S7-1500 PLS banker forgjengerne når det kommer til datakraft, IT-sikkerhet og diagnostikk.

PLS-promotør Håkon Nilssen med Siemens nye ”über-PLS”, Simatic S7-1500. Legg merke til displayet på CPU-en, nummer to fra venstre, som blir standard.
PLS-promotør Håkon Nilssen med Siemens nye ”über-PLS”, Simatic S7-1500. Legg merke til displayet på CPU-en, nummer to fra venstre, som blir standard.
22. mars 2013 - 17:03

Simatic S7-1500 PLS

  • Selskapets kraftigste kontrollere.
  • Skal erstatte S7-300 og S7-400, som fases ut i 2020.
  • Rundt 25 S7-300 og S7-400 CPU-er blir erstattet av åtte S7-1500.
  • Får inntil 40 ganger datakraften av S7-400.
  • Alle CPU-er har display i front og webserver.
  • Programmeres i selskapets Step 7, i TIA-portalen, minimum V12.
  • Profinet er standardkommunikasjon.
  • Har integrert og omfattende diagnostikk.
  • Datasikkerhet er satt i høysetet.
  • Sikkerhetskontrollere og redundant CPU kommer.

Den nye maskinen skal på sikt erstatte selskapets kraftigste maskiner, både S7-300- og S7-400-seriene.

HW-forenkling

Håkon Nilssen, som er promotør for PLS-er hos Siemens, forteller at datakraften i S7-1500 er opptil 40 ganger større enn dagens største S7-400. Samtidig lover han en kraftig forenkling i produktfloraen. Nykommeren lanseres i første omgang med tre CPU-er. Totalt vil det bli åtte modeller. Da vil S7-1500 erstatte rundt 25 ulike CPU-er i S7-300 og 400-serien.

Nilssen lover også færre varianter av I/O-kort. I et eksempel blir fire ulike digitale inngangsmoduler for 24 VDC erstattet av ett enkelt til den nye PLS-en. Totalt kan maksimalt 32 moduler koples til hver CPU, med systembuss og strømforsyning. Omfanget bestemmes av trekkspillkonseptet, det er bare å bygge ut eller trekke fra etter behov.

Krever portal-programmering

Programmering skal fortsatt gjøres med selskapets pc-baserte Step 7. For å få glede av godsakene i den nye maskinen, er du nødt til å bruke selskapets omfattende automatiseringsportal, TIA-portalen, minimum versjon 12. Vi omtalte den i Automatisering 1/2011. Det er neppe en ulempe at portalen må brukes. Nilssen forteller at integrasjon mellom PLS-er og ulike drives er løftet til nye høyder i V12.

Rene PLS-brukere vil også ha glede av det tette samspillet mellom kontroller og konfigurasjonsverktøyet, eller portalen. Ta for eksempel standardiserte diagnostikkfunksjoner i de nye PLS-ene. Promotøren forklarer at detaljert informasjon om rikets tilstand er tilgjengelig på tre måter.

- Alle CPU-ene har et display på fronten og en integrert webserver. Det samme webbildet er også tilgjengelig i TIA-portalen, sier Nilssen.

Strekker standardfunksjonaliteten

I motsetning til eksisterende PLS-er, er diagnostikken innbakt i systemsoftwaren. Det er ikke nødvendig å lage ekstra applikasjoner selv. Han understreker at operativsystemet generer hendelser i maskineriet og at funksjonaliteten ikke påvirker syklustiden.

Bevegelsesstyring (motion) og PID-regulatorer er også innebygd i standardversjonene. S7-1500 har også fått integrert datalogging. Funksjonaliteten er tiltenkt logging av problemvariabler i sanntid for å avdekke sporadiske problemer. Det er mange triggermuligheter, og inntil 16 signaler kan logges samtidig. Totalt sett er det satt av plass til 5000 loggepunkter.

Sikkerhetskontroller kommer

Når kommunikasjonsløsninger står på dagsorden, er vel ingen overrasket over at Siemens byr på en meny som blant annet består av Profibus, Profinet, AS-Interface og IO-Link. I takt med aktuelle trender, er Profinet (protokoll på industrielt Ethernet) valgt som standard.

At det kommer sikkerhetskontroller (PLS-er) i S7-1500-serien overrasker neppe noen. De møter kravene til SIL 3 (IEC 62061) og PL e (ISO 13849), og kjører Profisafe over Profibus eller Profinet mot eksterne moduler.

Durabelig datasikkerhet

Når vi først er inne på sikkerhet: Datasikkerhet har utvilsomt stått svært høyt i kurs under utviklingen av nykommeren. Det gjelder både generell IT-sikkerhet og beskyttelse av program og data. Nilssen omtaler det som integrert sikkerhet for å understreke at det dreier seg om standard funksjonalitet.

Promotøren starter med beskyttelse av selve åndsverket, altså programmene som snurrer i maskinen. Han forklarer at algoritmene kan beskyttes mot uautorisert aksess og kopiering. Dessuten kan programmer konfigureres slik at de kun kan spille mot et gitt minnekort, bundet av serienummeret.

- Programmet kan ikke kopieres, og kan kun kjøres mot ett eneste minnekort, forteller Nilssen.

Som Fort Knox

Videre kan det tildeles ulike brukernivåer for personer som jobber på et prosjekt i PLS-ene. Her byr Siemens på en ekstra opsjon, der en tilleggsmodul fungerer som integrert brannmur.

Utviklerne har også lagt til beskyttelse mot manipulasjon ved nedlasting av programmer. PLS-en skal kunne oppdage engineeringsdata som har blitt endret eller

kommer fra en ukjent kilde. Vi mistenker at all negativ publisitet rundt Stuxnet har gjort at kontrollerne er blitt rene Fort Knox, stedet hvor amerikanerne lagrer sine gullreserver.

Nilssen forteller at en redundant CPU vil komme, men lanseringsdato er ikke spikret. Det er derimot utfasingen av kontrollerne som S7-1500 skal erstatte. Tyskerne forhaster seg ikke. Promotøren lover at S7-300 og S7-400 skal være med i hvert fall til 2020. Reservedeler blir tilgjengelig i ti år etter dette.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.