KRAFT

– Kontrakter inngås om få uker

SYNLIG: Steder som Norheimsund og Øystese i Kvam kommune vil få synlige anlegg, uavhengig om kraftstriden i Hardanger ender med høyspentmaster eller sjøkabel.
SYNLIG: Steder som Norheimsund og Øystese i Kvam kommune vil få synlige anlegg, uavhengig om kraftstriden i Hardanger ender med høyspentmaster eller sjøkabel. Bilde: Colourbox.com
13. aug. 2010 - 13:20

Statnett vil i begynnelsen av september inngå kontrakt om bygging av høyspentmaster fra Samnanger i retning Norheimsund, slik den justerte Hardangerplanen foreskriver. Høsten vil gå med til forberedende arbeider.

Uklar sammenkobling

Kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett opplyser at traseen for denne mastegata er nedfelt i konsesjonen. Det har vært en anbudsrunde, men ennå er det ikke signert noen avtale. Denne delen av utbyggingen vil være et tradisjonelt mastestrekk, men det er foreløpig svært uklart hvor en sammenkobling av et luftstrekk og en eventuell sjøkabel skal skje.

– Det foreligger ingen konsesjonssøknad om en kabelløsning, så det er i dag umulig å si noe nærmere om hvor overgangsanlegget mellom luftstrekk og sjøkabel blir lagt, sier Romsaas til NTB.

Må ha muffeanlegg

Statsminister Jens Stoltenberg sa tidligere i uken, under presentasjonen av det justerte prosjektet, at steder som Norheimsund og Øystese i Kvam kommune vil få synlige anlegg der en eventuell kabel kommer opp av fjorden.

Selv om mange detaljer gjenstår, er det uomtvistelig klart er at det må bygges et såkalt muffeanlegg, en betongbunker på 6-7 meters høyde og en flate på rundt 400 kvadratmeter. Dette er størrelsen på den eksisterende muffestasjon på Hamneset i Møre og Romsdal, som utgjør overgangen mellom et luftstrekk og sjøkablene ut til Ormen Lange-feltet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.