FORSVAR

Kontrakten er signert, men USA har ennå ikke godkjent salg av norske F-16

Jagerflyene som skulle blitt levert til et privat amerikansk selskap i fjor, befinner seg fortsatt i Norge.

Brigader Aage Longva er sjef for F-16-prosjektet i Forsvarsmateriell.
Brigader Aage Longva er sjef for F-16-prosjektet i Forsvarsmateriell. Foto: Eirik Helland Urke
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Norge inngikk i november 2021 kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International om salg av inntil 12 F-16 som da var i ferd med å fases ut fra Luftforsvaret.

Avtalen har en verdi på rundt 900 millioner kroner og planen var opprinnelig at de første flyene skulle leveres i fjor sommer. 

Men jagerflyene befinner seg fortsatt i Norge. Årsaken er at USA ennå ikke har godkjent salget.

Alternativer

Brigader Aage Longva, som er prosjektleder i Forsvarsmateriell (FMA), kan ikke si nøyaktig hva som er årsaken til at den såkalte tredjepartsgodkjenninga («third party transfer», TPT) fra amerikanske myndigheter ennå ikke er på plass.

Han bekrefter overfor TU at de på denne tida i fjor hadde en god følelse for at prosessen ville gå raskt, og sier at de ikke kjenner bakgrunnen for at godkjenningen ikke foreligger i det amerikanske byråkratiet. Det er mange instanser der å forholde seg til og som har en aksje i saken, og dette har ikke nordmennene innsyn i.

F-16 fra 331 skvadron i Bodø ute på et av de siste oppdragene, høsten 2021. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

Han peker på at krigen i Ukraina kan ha hatt betydning for saksbehandlingstida, samt at det også kan ha sammenheng med at US Air Force har signalisert at de i større grad enn opprinnelig planlagt nå akter å videreføre F-16. 

Uansett skal det gjennomføres møter i USA om saken, og Longva håper at saken kan løse seg i løpet av et par måneder.

– Det er en pågående prosess og vi registrerer at dette tar tid. Jeg vil ikke si at vi er skeptiske, men som en profesjonell salgsorganisasjon er vi alltid orientert om mulige alternativer, sier Longva.

Hva eller hvem, ønsker han ikke å gå ut med. Det har vært flere interessenter på døra hos FMA siden de godt vedlikeholdte F-16-flyene ble lagt ut for salg.

Et av landene som gjentatte ganger har bedt om F-16, er Ukraina. Som kjent har våpenstøtten fra Vesten gradvis økt til stadig mer komplekse systemer, sist med langtrekkende luftvern og tunge stridsvogner, men foreløpig har USA vært avvisende til en slik donasjon.

Andre land er imidlertid mer åpne, med Ukrainas naboland Polen i spissen. Statsminister Mateusz Morawiecki uttalte onsdag til tyske Bild at han er for F-16 til Ukraina, forutsatt at hele Nato stiller seg bak avgjørelsen.

Bruksbetingelser

Draken International er et privat selskap som leverer såkalte «Red Air-tjenester», det vil si at de tar rollen som motstander i trening av flygere.

FMA har satt som betingelse i kontrakten at de tidligere norske flyene utelukkende skal brukes i USA på oppdrag fra det amerikanske forsvaret, og at de for eksempel ikke kan brukes som en del av tjenestene de selger til tredjeland som Saudi-Arabia.

Dette vil være en viktig forutsetning når de søker Utenriksdepartementet om eksporttillatelse/utførselslisens for flyene, noe som vil skje etter at amerikanerne eventuelt har gitt grønt lys.

Kongsberg Aviation Maintenance Services AS (Kams) på Kjeller har oppdraget med å vedlikeholde og klargjøre F-16-flyene før levering. Foto: Eirik Helland Urke

Blant basene som selskapet har støttet på denne måten er Luke i Arizona, som blant annet utdanner norske F-35-flygere og der Norge har ti treningsfly i drift. F-16 kan brukes til å frigjøre flytid for F-35, samt bidra til mer effektiv trening også for norske flygere, har FMA tidligere påpekt.

– Hva slags påvirkning har disse betingelsene på den pågående prosessen?

– Ikke nødvendigvis så mye i denne sammenhengen. Samtidig er det klart at når vi setter begrensninger for bruken, vil det alltid ha påvirkning, men vi selger ikke noe vi ikke kan stå inne for. Det har vært en viktig del av tilnærminga i F-16-avhendinga, sier brigaderen som blant annet har erfaring som stasjonssjef på Ørland og stabssjef i Luftforsvarsstaben og selv har tilbragt mange timer i en F-16-cockpit.

Til Romania i år

Det som derimot går etter planen, er den største delen av avhendingsprosjektet, nemlig salget til Romania. For tre måneder siden ble kontrakten undertegnet. Den er verdt cirka fire milliarder krone og omfatter 32 F-16, reservemotorer og logistikkstøtte.

Inngåelse av kontrakten tok lengre tid enn forespeilet, men Longva setter det i perspektiv:

Romania har i dag 17 F-16 de kjøpte fra Portugal og skal etter planen senere i år motta de første av 32 tilsvarende jagerfly de har kjøpt fra Norge. Foto: Bogdan Pantilimon/Den rumenske luftforsvarsstaben

– Husk at det alltid knytter seg stor samfunnsinteresse og politisk interesse til kampflykjøp, det har vi sett her til lands også. Det er anskaffelser med stor betydning og kostnad, og sånn sett synes jeg det er har gått rimelig fort. Jeg er imponert over det rumenerne så langt i prosessen, sier Longva.

De norske F-16-flyene ble levert fra Fokker-fabrikken i Nederland fra 1980 og er i ferd med å klargjøres av Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams) på Kjeller for videresalg.

Den første skvadronen med 16 fly skal etter planen leveres i løpet av dette året, mens den andre skvadronen skal leveres mot slutten av 2024. Romania har som ambisjon om å operere F-16-flyene i minst ti år.

De første rumenske flyene ser ut til å gå til Escadrila 53 Vânătoare. Denne skvadronen, som er stasjonert på Baza 86 Aeriană i Borcea sørøst i landet, opererer i dag 17 F-16 som er kjøpt brukt fra Portugal.

– Arbeidets hos oss går veldig bra og vi løser problemstillinger underveis som normalt i et prosjekt. Nå er vi for eksempel i dialog om hvilken rekkefølge de skal motta reservedeler og utstyr og hva som skal følge flyene senere, opplyser prosjektlederen.

Les også

Les mer om: