DATATELE

Kontoforslag kan koste 4 milliarder

Tone Strøm-Gundersen
18. sep. 2007 - 07:08

Større utfordringer og kostnader enn noen andre IT-prosjekter hittil!

Det er ekspertgruppens dom over forslaget om livslangt kontonummer som Finansdepartementet har utredet.

Lettere å skifte

Hensikten med å gi kunder og næringsliv et kontonummer for livet, er å gjøre det lettere å skifte bank og dermed også øke konkurransen om kundene. Men gruppen som har vurdert tiltaket, anbefaler ikke en så tung investering:

– Kostnadene er større enn nytten, konkluderer rapporten.

– Svært dyrt

Det er også Sparebankforeningens direktør enig i.

– Sett fra vår side vil gevinstene ved livslangt kontonummer være beskjedne. Og det vil bli svært dyrt, sier Jan Digranes, avdelingsdirektør i Sparebankforeningen.

Nylig skrev Teknisk Ukeblad at bankene i Norge allerede står foran bankinvesteringer i milliardklassen, fordi de må bytte kjernesystemer fra 1970- og 80-tallet.Ikke nok IT-ressurser

Innføring av livslangt kontonummer ville representert det største IT-prosjektet noen gang i banknæringen i Norge.

Det vil også bety at store deler av IT-ressursene i banknæringen må settes av til jobben og det vil gå på bekostning av annen utvikling og effektivisering av de IT-systemene bankene allerede har, konkluderer rapporten.

Selv om ekspertgruppen ikke har skaffet seg total oversikt over kostnadene, antar den at det fort kan koste opp mot 4 milliarder kroner å innføre. En nylig publisert EU-rapport anslår beløpet til flere millioner euro.

– Svært krevende

I EU og i Norge har forbrukerorganisasjoner tatt til orde for å gi bankkundene et kontonummer de kan ha med seg livet ut – uansett hvor mange ganger kundene skifter bank.

Spørsmålet har vært oppe til diskusjon i EU-systemet flere ganger og i rapporten står det også at det på sikt kan komme et trinnvis EU-direktiv om livslangt kontonummer. Jan Digranes frykter imidlertid ikke direktivet med det første:

– Det vil være svært krevende å innføre innenfor EU med så mange ulike kontonummersystemer, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Viktig for næringslivet

Finansdepartementet påpeker at et av problemene som spesielt er trukket frem ved skifte av bank, er at man ikke får beholde dagens kontonummer. Departementet mener det særlig er viktig for næringslivet. Arbeidsgruppen vurderte derfor tre tekniske løsninger:

I den første vil kunden få beholde sitt kontonummer livet ut og det krever enorme tekniske endringer i bankenes systemer.

I den andre løsningen kan kunden få et eksternt kontonummer og et internt til bruk i bankene.

I den tredje løsningen får hvert kontonummer en egen kode som bare bankene kjenner til. Det krever imidlertid at bankene har oversikt over alle hvilke kontonummer som tilhører hvilke banker.

Men alle de foreslåtte tekniske løsningene koster for mye, konkluderer gruppen. Rapporten og konklusjonene er nå ute til høring før Finansdepartementet skal ta endelig stilling til innholdet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.