DOKTORGRADER

Kontinuerlig miljøkontroll

18. feb. 2003 - 14:24

Metodene er utviklet for kontinuerlig miljøovervåking, kontroll av utslipp fra industri og annen virksomhet, og for industriell prosess-styring. Dette krever driftsstabilitet over lang tid med minimalt vedlikehold.

Forskningen har spesielt vært basert på å utvikle analytiske teknikker for å analysere tungmetaller. Arbeidet har ført til helt nye muligheter for kontinuerlig miljøkontroll, som for eksempel løpende å overvåke kvaliteten på drikkevannsforsyninger, der målingene kan følges over Internett. Tidligere har man måttet hente inn prøver og sende disse til laboratorier for analyse. Dette har vært tidkrevende og kostbart.

Mikkelsens doktoravhandling har vakt stor internasjonal vitenskapelig interesse og har ført til patenteringer, industrisatsing og nye arbeidsplasser. Metodene kan også si noe om hvordan stoffer er bundet i prøven, som gjør området ytterligere interessant, ettersom dette ofte har stor betydning for giftigheten.

Avhandlingen har tittelen "New Directions in Chemical Trace Analysis for Online and Automatic Monitoring. Voltammetry Using Novel Non-toxic Solid Electrodes, with Sensitivity Enhancement Using Low Frequency Sound". Arbeidet er utført ved Institutt for kjemi, NTNU, med professor Knut Schrøder som veileder. Arbeidet er finansiert av Institutt for kjemi, NTNU.

Øyvind Mikkelsen (34) som er fra Trondheim, er cand.scient. (1998) fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi, NTNU, og har disputert for graden dr.scient. Han er ansatt som stipendiat ved Institutt for kjemi, NTNU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.