NYHETER_BYGG

Konsulenter vokser sammen

Veslemøy Nestvold
20. juni 2003 - 07:55

Techno Consult og Norconsult kjenner hverandre godt gjennom nærmere 40 års samarbeid.

Techno Consult har de senere årene vært en ensom svale i den norske rådgiverbransjen med hovedfokus på VVS.

- Vi var ute etter mer kompetanse innen miljø og sikkerhet, brann og akustikk og fryktet at kompetansen hos Techno Consult skulle havne på utenlandske hender. De på sin side var ute etter ruste seg i kampen mot de multidisipline selskapene, forteller adm.dir John Nyheim i Norconsult.

Rosinen i pølsa

De nye medarbeiderne fra Techno Consult vil bli helintegrert i Norconsult.

- Vi har foretatt en omstrukturering av organisasjonen i forbindelse med oppkjøpet slik at ikke den nye virksomheten skal havne som en egen øy midt i den gamle organisasjonen, forteller Nyheim.

De ansatte i Techno Consult har lenge sett behovet for samarbeidspartnere og var positive til sammenslåingen. Kulturene i de to bedriftene er like, de har jobbet sammen i mange år og begge firmaene har hatt godt rykte og renommé.

Flytteveien blir kort, ansatte trenger bare flytte tvers over gaten til Norconsults lokaler. Alle ansatte fikk med seg ansienniteten fra tidligere arbeidsgiver. De kom dessuten inn i en bedrift som er heleid av ansatte.

I Norconsult har oppslutningen vært 100 prosent. - Det er hodene vi kjøper. Dersom de hadde marsjert ut herfra etter oppkjøpet, hadde dette vært en dårlig deal for oss, understreker Nyheim.

Markedet har endret seg

Mens det på 80-tallet fantes mange spesialiserte nisjebedrifter i konsulentbransjen, var 90-tallet tiden for de store oppkjøpene og samling av ulike disipliner i bransjen. I dag er det kun få små byggfaglige konsulenter igjen. Stadig flere etterspør multidisipline grupper eller ferdigsydde totalpakker innen konsulenttjenester.

Nyheim kan tenke seg å utvide virksomheten med entreprenørtjenester.

- I dag er dette litt kontroversielt i forhold til sammenblanding av roller. Men vi har helt klart et ønske om å komme tettere på byggherren i rådgiverfasen tidlig i prosjektene.

Norge står foran store oppgaver innen offentlig-privat samarbeid (OPS) som er meget interessante. Ellers tror jeg veksten primært vil komme i regionene. Derfor vil en styrking av våre lokalkontor være en viktig strategi framover, understreker Nyheim.

Distriktsnettverket var også en av fordelene som veide tungt da ledelsen i Techno Consult bestemte seg for å selge virksomheten til Norconsult.

I dag har Norconsult 17 distriktskontor og 100 millioner av totalomsetningen på 650 millioner i fjor kom fra lokalkontorenes virksomhet.

Nyheim har målsettingen klar: Omsetning på 1 milliard norske kroner i 2005. Økningen fra dagens omsetning på rundt 750 millioner vil fordele seg på oppkjøp av små enheter og organisk vekst i distriktene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.