BYGG

Konsulenter står støtt på egne bein

23. aug. 2007 - 07:05

Dette er selskapet

Hjellnes Consult er en videreføring av Hjellnes Cowi detter at de ansatte har overtatt Cowis eierandel på 70 prosent.

Selskapet følger to hovedområder, byggfag og infrastruktur og miljø. I byggfag inngår alle de tradisjonelle byggfagene, VVS og elektro. Innen Infrastruktur og miljø samler selskapet VA, miljø, arealplanlegging og samferdsel.

Det heleide datterselskapet Johs Holt tar seg av brubyggingen.

I en tid da det blir stadig færre konsulentselskaper og målet til de fleste er å bli stadig større, valgte ingeniørene på Ryen i Oslo å kvitte seg med en betydelig internasjonal eier for å stå på egne bein.

Nå har selskapet 130 ansatte. 170 er målet, men ikke flere.

– Vi er nok litt som kjerringa mot strømmen, bekrefter Ivar O. Schjetlein, administrerende direktør i selskapet.Store nok

– Vår strategi er å være store nok til å ta alle prosjekter, men små nok til å tilby de ansatte varierte oppgaver. Vi får ansatte fra de store som ønsker å jobbe i en bedrift der de ikke drukner.

Schjetlein vil gjerne ha tak i ytterligere 40 ingeniører og sivilingeniører. – Det vil gi oss den robustheten som er nødvendig, og vi havner midt mellom de store og de små. Vokser vi over 200 ansatte, vil det utløse behovet for nok et lag administrasjon og byråkrati.Oppkjøpene fortsetter

Schjetlein har tallene mot seg. Mens Rådgivende Ingeniørers Forening hadde 330 medlemsbedrifter i toppåret 2001, er tallet nå redusert til 290. Samtidig har tallet på ansatte steget fra 5500 til 6300. Og oppkjøpene fortsetter.

– Jeg vil anslå at medlemstallet ligger rundt 275 bedrifter ved årets utgang, sier RIFs tallmagiker Clas G. Svantesson.

Fusjon ble fisjon

Danske Cowi har til sammen 3500 ansatte, 550 av dem i Norge. Siden starten i 1930 har Cowi gjennomført prosjekter i 175 land. Det var et fusjonsønske fra Cowi, med 70 prosent eierandel i Hjellnes Cowi, som utløste frikjøpet.

– De ville fusjonere oss med Interconsult, det ville ikke vi. Det ble arrangert en intern avstemning som ga overveldende flertall mot, og da ville de heller selge sine eierandeler til oss, forteller Schjetlein. «Oss» er de ansatte, som sammen eier selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.