IT

Konstruksjon i fem dimensjoner

SPARER PENGER: Moderne konstruksjon er best med mer enn tre dimensjoner, mener Andy Osborne i dataselskapet Bentley.
SPARER PENGER: Moderne konstruksjon er best med mer enn tre dimensjoner, mener Andy Osborne i dataselskapet Bentley. Bilde: Odd Richard Valmot
24. juni 2009 - 08:56

For mange år siden gikk konstruktørene fra to- til tredimensjonal konstruksjon og høstet store gevinster på designkontoret.

Nå mener Bentley at det er på tide å inkludere et par dimensjoner til.

Det er flere store gevinster å hente hvis vi kan legge til tid- og pengeaksen inn i datamodellen og bringe modellen ut på byggeplassen.

Best practice

På tross av forbedringer som at de prosjekterende f.eks kan unngå kollisjoner tar svært mange store prosjekter lenger tid og koster mer enn planlagt på grunn av uforusette problemer under bygging.

Den tradisjonelle kuren er å bygge inn erfaringsdata, såkalt "best practice" for å redusere.

Det trenger man egentlig ikke et IT-system til, men Bentley har tatt utgangspunkt i det som er kjernen i alle store prosjekter; 3D-modellen og utvidet den med tidsplan og erfaringsdata.

Det gjør det enklere å se alle risiki, vurdere alternativene og gjøre korrekte beslutninger til rett tid.

Teknologien for å visualisere mange valgmuligheter og balansere risko ble utviklet av NASA for over ti år siden, og Bentley har nå utviklet den videre til store konstruksjonsprosjekter.

Styringsverktøy

– Vi vet at det er svært vanskelig å opprettholde god kommunikasjon mellom alle som arbeider i et stort prosjekt. Det er et stort problem fordi god koordinasjon er grunnlaget for å holde budsjetter og tidsrammer. Og det er enda vanskeligere i moderne prosjekter hvor design og utførelse går parallelt frem til ferdigstillelse. Det oppstår alltid et veldig stort antall uavhengige arbeidstrinn og revisjoner, sier Bentleys salgssjef for konstruksjonsløsninger, Andy Osborne.

Selskapets nye teknologi tar utgangspunkt i det vi allerede kjenner i form av 3D-konstruksjon og Gant-diagrammer og kobler sammen informasjonen i en database.

På den måten blir det mulig å arbeide seg bakover gjennom prosjektet og analysere alle trinnene som skal utføres.

3D-modellen er den beste måten å kommunisere det meste i forbindelse med prosjektet, ved at både tegninger, tidsplaner og økonomi bringes sammen visuelt.

Fjerner dødtid

– Slike analyser gjør det mulig å fjerne det meste av dødtiden som oppstår på byggeplass i et prosjekt og erfaringer så langt viser at vi snakker om temmelig store tall. Teknologien gjør det også mulig å bygge inn endringer i prosjektet uten at det får store konsekvenser for utførelsen. Slike ting er viktig når man skal holde styr på et stort antall underentreprenører i et prosjekt. De ser jo alltid etter måter å ta seg ekstra betalt, sier Osborne.

– De erfaringene vi har med teknologien til nå viser at den betaler seg flere ganger allerede i det første prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.