ENERGI

Konsesjon til vindgigant

20. des. 2000 - 12:45

Utbyggeren er imidlertid helt avhengig av både høyere kraftpris og solid offentlig støtte for å få økonomi i prosjektene. Nærmere en halv milliard mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det er behov for for å utløse disse investeringene som kan gi tre terawattimer årlig kraft (TWh/år) når det står ferdig før konsesjonsfristens utløp i 2006.

i til dagens priser

– Vi vil nå finne sette oss ned og vurdere disse prosjektene grundig, før i tar beslutningen om å investere, sier informasjonssjef Geir Fuglseth hos Statkraft. Han innrømmer imidlertid at med dagens nivå på kraftprisene, selv med de bebudede støtteordningene, vil prosjektene neppe bli realisert.

Stortinget vedtok for to år siden energimeldingen fra regjeringen Bondevik. Der vedtok politikerne støtteordninger som skulle sørge for tre terawattimer ny vindkraft innen 2003.

– Denne konsesjonen er en naturlig oppfølging av dette vedtaket, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas. Han vil imidlertid ikke kommentere fornuften i å bruke en halv milliard offentlige kroner for å få vindkraftprosjektene lønnsomme.

Konsesjonen fordeler seg på 75 vindturbiner med samlet installert effekt på 150 MW påSmøla, 35 vindturbiner med en samlet installert effekt på 70 MW på Stadt og 28 vindturbiner med en samlet installert effekt på 56 MW på Hitra. Ifølge Fuglseth hos Statkraft ligger Smøla først i løypa, og anleggsarbeidene kan starte allerede til sommeren om de finner det økonomisk lønnsomt. Dette blir det største vindkraftprosjektet i Norden, og et av de største i Europa.

Avslag

Statkraft avslår i samme runde søknadene fra Nordmøre Energiverk AS, som ville bygge ut 40 MW på Smøla, og fra Ørntua Vindkraft AS, som ville bygge ut fire megawatt samme sted. Begrunnelsen er at anleggene blir for spredt, og miljøpåvirkningene vil bli for store. Det er allerede en betydelig miljømotstand mot prosjektene, spesielt på Smøla, som har et rikt fugleliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.