PRODUKSJON

Konkurrenter blir kompanjonger

11. aug. 2000 - 02:32

Norges største hydraulikk- og pneumatikkleverandør, Mannesmann Rexroth AS, skal samarbeide med konkurrenten Robert Bosch AS. Dette er den første konsekvensen i Norge av at de internasjonale kjempene Robert Bosch og Siemens i fellesskap overtar Atecs Mannesmann; engineering- og automotiveaktivitetene til det tyske konsernet Mannesmann AG.

Bosch planlegger å fusjonere sine automatiseringsaktiviteter inn i Atecs-selskapet Rexroth.

– Rexroth og Bosch skal operere sammen i Norge, men det er ennå uklart hvor fort det vil skje og hvilken form samarbeidet får, sier Rexroths administrerende direktør Finn Heier.

Størst i verden

Begge selskapene venter nå på at handelen skal godkjennes av EU og det tyske Kartellamt innen 1. oktober. – Trolig går det minst to–tre år før bedriftene slås sammen til én forretningsenhet. I mellomtiden vil det være et samarbeid om for eksempel fellesinnkjøp eller deling av verksted- og salgsressurser, sier Eigil Thorberg, leder av Bosch i Norge.

Siemens og Bosch kunngjorde i april at Atecs Mannesmann skulle kjøpes for svimlende 74 milliarder kroner. Etter sammenslåingen blir Bosch og Rexroth verdens største hydraulikkleverandør, mens Siemens skal kombinere sin bilsystemgruppe med bilinstrumentselskapet VDO.

Siemens får også ansvaret for Atecs-selskapene Dematic og Sachs, mens Krauss-Maffei skal styres i fellesskap av de nye eierne.

Enkel start

Mens Rexroth omsetter hydraulikk og pneumatikk for 230 millioner kroner årlig, utgjør tilsvarende deler av Bosch virksomhet bare 5–6 prosent av selskapets totale omsetning i Norge på 460 millioner kroner. Heier og Thorberg er enige om at det ujevne styrkeforholdet på dette området gjør det lett å få i gang et samspill.

En annen fordel er at det kun er noen få kilometer mellom bedriftenes tilholdssted. Rexroth har hovedkontor på Langhus og avdelinger i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kongsvinger. Firmaet er delt i divisjoner som omfatter hydraulikk og automasjon.

Bosch Automasjonsteknikk holder til på Kolbotn. Selskapet har et produktspekter som blant annet omfatter industrihydraulikk, mobilhydraulikk og servo- og styringsteknikk.

Samarbeid styrker

1998 var et glansår for Rexroth, som klarte tørkeperioden i fjor bedre enn mange andre. I år er det et en oppsving i skips- og offshoremarkedet, og Heier ser positivt på fremtiden. – Et samarbeid med Bosch gir enorme muligheter. Store synergieffekter kan oppnås. Vi får et større produktspekter og blir bedre rustet til å klare internasjonaliseringen, hevder Heier. Han mener at internasjonalisering er nødvendig for å overleve og viser til at Rexroths største kunder er globale.

På Den Tekniske Messen i september har Rexroth og Bosch tilfeldigvis utstillinger ved siden av hverandre. Rexroth skal vise de siste nyhetene innen hydraulikk og automatisering – med vekt på avanserte styringsenheter og totrådskommunikasjon. Bosch skal først og fremst presentere industriroboter.

Begge bedriftslederne bedyrer at selskapene skal operere som rene konkurrenter inntil den nye ledelsen i Atecs gir beskjed om å starte samarbeidet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.