NETTARKIV

Konkurransetilsynet ruster seg til kamp mot karteller: Har kjøpt avansert it-verktøy

Espen Zachariassen
13. mai 2008 - 13:15

De friske pengene som Konkurransetilsynet skal få i revidert nasjonalbudsjett denne våren, er allerede brukt opp. Det meste av de 4,4 millioner kronene er brukt til å anskaffe programvare og utstyr som skal benyttes til å sortere tips, kartlegge bransjer og ytterligere forbedre analyseringen av bevis fra beslaglagt datautstyr.

Laboratorium

Tilsynet er tilbakeholden med detaljene i de nye IT-verktøyene, men det dreier seg ikke om hyllevare.

– Vi har nylig anskaffet spesialutviklet programvare og utrustet et moderne datalaboratorium. Ekstrabevilgningen er gått med til innkjøp av dette IT-verktøyet, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Tomassen.

Ulovlig markedssamarbeid, eller kartellvirksomhet, er blant satsingsområdene til Konkurransetilsynet fordi prisene holdes på et kunstig høyt nivå i forhold til de prisene som rene markedsmekanismer skaper.

Avdekket

Flere karteller er avdekket de siste årene, men det konkrete omfanget i Norge er ukjent.

– Vi vet ikke konkret hvor stort problemet er, men det har blitt avdekket en rekke karteller og ulovlig prissamarbeid i USA og EU de siste årene, og også noen i Norge. Det er ingen grunn til å tro at karteller og ulovlig prissamarbeid ikke finnes i Norge, men vi vet ikke hvor stort omfanget er, sier Tomassen.

Mørketall

I et forsøk på å avdekke mørketall, skal Tilsynet prøve å kartlegge omfanget i ulike bransjer. Etterforskningsdirektør Elisabeth Roscher opplyser at man er i startfasen med et eget prosjekt for tips- og kildehåndtering. Her kommer de nye IT-verktøyene til nytte.

– Vi har blant annet behov for mer systematisk og målrettet innsamling og bearbeiding av tips og opplysninger som kommer inn i ulike sammenhenger. Her skal dataverktøyet brukes til å sortere og systematisere informasjonen vi får, sier Roscher til Teknisk Ukeblad.

Utvikler metoder

Oppskriften på hvordan man knuser ulovlige karteller er langt fra klar. Det er mye ulik informasjon som kan være potensielle " ingredienser " i dette arbeidet

– En av de største utfordringene i arbeidet med å bekjempe konkurransekriminalitet er knyttet til avdekking eller avsløring av lovbruddene. Dette stiller krav både til taktiske og tekniske sider ved etterforskingsfunksjonen i Konkurransetilsynet. Vi er i ferd med å utvikle og implementere metoder for å identifisere og kartlegge markeder som kan være særlig utsatt for kartellvirksomhet. Elektroniske analyseverktøy er effektive hjelpemidler i dette arbeidet, blant annet til analyse av store mengder markedsdata, og kan bidra til å avdekke ulovligheter, sier etterforskningsdirektøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.