ARBEIDSLIV

Kongsberg vil betale for professorat

9. nov. 2001 - 07:12

Kongsberg Gruppen ber statsråd Kristin Clemet om ikke å kutte 15 studieplasser ved den datatekniske linjen ved Høgskolen i Buskerud.

Tilgangen på kompetent arbeidskraft er en av de mest kritiske faktorene for videreutviklingen av Kongsberg Gruppen, understrekes det i brevet, som Kongsberg Gruppen og Høgskolen i Buskerud sendte 26. oktober.

Kongsberg Gruppen er i nesten desperat mangel på dyktige teknologer. Av 4000 ansatte utgjør sivilingeniører og ingeniører vel 60 prosent av arbeidsstokken. Nærmere 70 prosent av verdiskapingen ligger i intelligent bruk av programvare.

På denne bakgrunn foreslår Kongsberg Gruppen og Høgskolen i Buskerud at det opprettes et fulltidsprofessorat ved ingeniørutdanningen i Kongsberg med henblikk på gi muligheter for et mastergradsstudium ved Høgskolen i Buskerud.

Enestående tilbud

– Vi er villige til å betale halve lønnen for professoratet pluss at vi stiller til disposisjon to personer for professor II stillinger ved Høgskolen i Buskerud. Vi mener at dette er et unikt tilbud til høgskolesystemet. Tidligere har utdanningen av ingeniører ikke vært vurdert i tillegg til at samarbeidet med høgskolen har vært for dårlig, forteller konserndirektør Even Aas i Kongsberg Gruppen.

En av årsakene til det store behovet for høyt utdannet og spesialisert arbeidskraft er at Kongsberg Gruppen gjennom Kongsberg Defence and Aerospace har inngått utviklingskontrakter på 900 millioner kroner med Lockheed Martin i forbindelse med levering av nye fregatter til det norske sjøforsvaret.

Det gjelder radarsystemer med tilhørende kontroll og ildledningssystemer. I tillegg gjør Kongsberg Simrad stor suksess med sine produkter beregnet for maritim sektor og offshorebransjen.

Høgskolen i Buskerud har i over ti år samarbeidet nært med Kongberg-industrien i å etterutdanne ingeniører og sivilingeniører. Gjennom Kevit, Kongsberg etter- og videreutdanning i informasjonsteknologi, har over 1500 studenter og 118 bedrifter forbedret sine kunnskaper i IT.

– Samarbeidet med Høgskolen er særs viktig når nye systemer skal utvikles. Da kan høgskolen skreddersy kurs for oss, slik at vi blir oppdatert og får innføring i de nyeste metodene for å utvikle mest mulig feilfri programvare til beste kvalitet, forteller Bente Hallingstad ved Kongsberg Defence and Aerospace.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.