INDUSTRI

Kongsberg venter på oppturen

Per Erlien Dalløkken
28. okt. 2008 - 11:55

Kongsberg Automotive (KA) la i dag - som ventet - fram et kvartalsresultat preget av finanskrisa generelt og bilindustrikrisen spesielt.

Les: Sliter med gjeld og milliontap

KA-sjef Olav Volldal prøvde å se an saken så positivt han bare klarte, og det handler ikke bare om at råvareprisene har gått ned:

Paralyserende situasjon

– Det er fort å bli paralysert av situasjonen i bilindustrien slik den er i dag. Da kan det være lurt å ta en titt på historien som viser at det har vært opp- og nedturer tidligere også. Dette er verken første eller siste gang det skjer, påpekte Volldal og viste fram statistikk tilbake til 1967 (se illustrasjon til høyre).

Ifølge ham er Kongsberg Automotive godt rustet til å takle krisa. Han fortalte om erfaringene selskapet gjorde under nedgangen i det europeiske lastebilmarkedet på starten av 1990-tallet i forhold til hva slags grep som skal gjøres når og hvordan.

Poenget er at kostnadene må ned i samme tempo som topplinja faller. Volldal mener KAs organisasjon har omstillingsevnen som trengs.

Krisa byr på muligheter

– Alle kriser byr på muligheter til å forbedre selskapet. Det gjør vi nå med satsing på organisasjonen, FoU og markedsarbeid slik at vi skal være fit for fight i det oppgangstidene kommer tilbake, sa Volldal.

Han la ikke skjul på at den voldsomme nedgangen har kommet som et sjokk på alle, inkludert ham selv.

– Dersom jeg skulle stått her under presentasjonen av første kvartal og spådd at en produsent som Toyota skulle oppleve over 30 prosent nedgang i USA om seks måneder, ville jeg neppe blitt tatt seriøst, påpekte han.

Frykter bilkrisen sprer seg

Skal selge, men ikke billig

KA har allerede kuttet kostnader ved å slå sammen driveline- og interior-divisjonene til nyskapningen automotive systems.

Volldal fortalte at selskapets skal fortsette å kjempe for nye ordrer og gjenskape akseptable marginer. De sikter seg inn på EBITDA, driftsresultat før avskrivninger, på over ti prosent innen ett år fra nå.

Kontrakt som varmer

- Et enormt kostnadspress

Med i planene for kostnadskutt er også å selge unna såkalte ikke-strategiske virksomheter. Men Volldal advarte dem som har planer om å gjøre et varp:

– Vi er ikke noe mål for dem som er på bunnfiske. Vi er ikke desperate og selger kun dersom prisen blir bra.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.