FORSVAR

Kongsberg med kryptisk varsel om at de er i ferd med å få tre nye missil-kunder 

Tre nye ikke-identifiserte brukernasjoner har dukket opp på hjemmesida til Kongsberg Defence & Aerospace.

NSM skytes fra et amerikansk LCS-fartøy for tre år siden.
NSM skytes fra et amerikansk LCS-fartøy for tre år siden. Mass Communication Specialist 3rd Class Josiah J. Kunkle
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Tidligere i høst var det et lite spansk flagg på hjemmesida til Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) som første gang avslørte at Spania var i ferd med å anskaffe Naval Strike Missile (NSM).

Nå har det på den samme hjemmesida dukket opp informasjon som indikerer at det er i ferd med å komme til ytterligere tre nye brukere av det norske sjømålsmissilet.

Ettersom dette er en oversikt som inkluderer Joint Strike Missile (JSM), er det også en mulighet for at det er i ferd med å komme inn en bestilling på missilet som er tilpasset F-35.

Kongsberg Defence & Aerospace varsler at de er i ferd med å få tre nye brukere av NSM/JSM.

Britisk besøk

Inkludert Spania er det i dag ni nasjoner som har NSM eller er i ferd med å anskaffe missilet. Den største brukernasjonen, USA, bruker missilet i to forsvarsgrener, US Navy og US Marine Corps.

Det har i flere måneder vært ganske solide indikasjoner på at Storbritannia blir den tiende NSM-kunden. I juli meldte Shepard at det pågikk forhandlinger mellom britene og Raytheon og KDA om hurtiganskaffelse av NSM som erstatning for eldre Harpoon-missiler.

Både forsvarsminister og sjef for maritime anskaffelser bekreftet på en høring i forsvarskomiteen at det var foretatt et missilvalg og at det pågikk forhandlinger, uten å ville gå mer i detalj.

Storbritannia trenger moderne presisjonsvåpen som er i stand til å angripe sjø- og landmål, og det ganske raskt: Royal Navys eldste Boeing Harpoon-missiler er i ferd med å gå ut på levetid, og det behøves ny, langtrekkende kapasitet raskt på Type 23-fregattene.

Onsdag er det forsvarsministermøte om bord på HMS Queen Elizabeth. Hangarskipet får nok aldri NSM, men missilet kan være aktuelt for eskorterende Type 23-fregatter. Foto: Eirik Helland Urke

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace er for tida i Oslo der han blant annet skal møte Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram om bord på hangarskipet HMS Queen Elizabeth. 

Dette vil i så fall være en god arena for å kunngjøre en eventuell missilanskaffelse – i tillegg til at det skal være medlemsmøte i det britiskledede sikkerhets- og forsvarsforumet Northern Group som har tolv medlemsland.

Lagt på hylla i februar

I 2019 startet britenes anskaffelse, som tok sikte på å fylle gapet fram til egenproduserte missiler kan fases inn, med en anbudskonkurranse.

Den gikk under navnet «Interim Surface to Surface Guided Weapon System» (I-SSGW), med mål om å anskaffe missiler med utskytningsramper som kunne plasseres på Type 23-fregatter som erstatning for Harpoon Block 1C.

En oppdatert liste over ytelseskrav ble sendt ut i august samme år, og den bidro til å styrke kongsbergmissilets kandidatur: Et nytt krav om terrengfølgende navigering ville de facto sette til side kandidater som Boeing og MBDA med deres Harpoon- og Exocet-missiler, og gjorde at KDA/Raytheon og Saab/Diehl seilte opp som favoritter med henholdsvis NSM og RBS15 Mk4 Gungnir.

Men konkurransen ble lagt på hylla i starten av februar i år, på den tida det fortsatt var aktuelt å kutte i forsvarsbudsjettet. Som alle vet så den sikkerhetspolitiske situasjonen mildt sagt annerledes ut noen få dager senere.

Nederland, Belgia og Danmark

Det er ikke bare britene som har behov for nye missiler. En pågående konkurranse i Nederland, som Belgia har hektet seg på, er ventet å bli avgjort ganske snarlig. Et annet naboland som har behov for etterforsyning, etter å ha donert Harpoon til Ukraina, er Danmark.

Den forrige NSM-avtalen, med Spania, ble meldt offisielt i september etter at informasjonen allerede var ute.

Den spanske marinen trenger nye missiler både til sine eksisterende F100-fregatter i Álvaro de Bazán-klassen, som i dag seiler med Boeing Harpoon-missiler, og til de kommende F110-fregattene, også kjent som Bonifaz-klassen, som Navantia er i ferd med å bygge.  

Dette er ikke første gang en ny missilkunde på Kongsberg passerer under radaren. I februar i år kom det først fram i ei helsides TU-annonse og senere på KDAs hjemmesider at Canada var en kommende NSM-bruker.

Selv om Canada ennå ikke har bestilt missiler, har de selv offentliggjort sitt valg og satt KDA under en oppstartskontrakt, derfor har selskapet valgt å føre dem opp.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.