FORSVAR

Kongsberg har kriget seg til F-35-kontrakter verdt over ti milliarder kroner

Styrket F-35-posisjon, ifølge konsernsjefen.

F-35A kampfly fra Luftforsvaret flyr over Bardufoss flystasjon under vinterøvelsen Cold Response tidligere i 2022.
F-35A kampfly fra Luftforsvaret flyr over Bardufoss flystasjon under vinterøvelsen Cold Response tidligere i 2022. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

14 år har gått siden Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) vant sitt første oppdrag til F-35-programmet.

Når det gjelder produksjon til jagerflyet Norge så langt har 34 av, er det såkalte «best value»-prinsippet rådende, i motsetning til tradisjonelt gjenkjøp. Det vil si at norsk industri må krige seg til oppdragene i knallhard konkurranse, her er det ingenting som fordeles utover uten videre.

Det ser ut som KDA har lykkes godt i å posisjonere seg i det enorme våpenprogrammet. Den siste kontrakten ble signert med Northrop Grumman i starten av mai og er verdt 1,4 milliarder kroner. KDA skal levere skrogpaneler og luker i kompositt til produksjonspartiene 15-20 fram til 2027.

Flere innganger til F-35-programmet

– Med dette har vi nå passert ti milliarder kroner i kontrakter, og vi har levert deler til over tusen fly. Vi fortsetter å styrke vår F-35-posisjon, uttalte Kongsberg-Gruppens konsernsjef Geir Håøy da han presenterte resultatet for andre kvartal onsdag morgen.

Den første kontrakten til F-35-programmet vant selskapet allerede i 2008, og de leverer i dag deler til Lockheed Martin (haleror, framkant av halefinne og skrogpaneler), Northrop Grumman og Marvin Engineering (oppheng for luft-til-luft-missiler). I tillegg utfører datterselskapet Kams vedlikehold, reparasjon, overhaling og oppgradering (MRO & U) for motorprodusenten Pratt & Whitney.

Det er også åpenbart store muligheter på våpensida i årene som kommer dersom flere enn Norge og Japan bestiller Joint Strike Missile (JSM), som er tilpasset våpenrommet på F-35 og beregnet på velforsvarte marinefartøyer og landmål.

JSM integreres i F-35 block 4, som skal være klar til Luftforsvaret erklærer full operativ evne (FOC) med sine 52 kampfly fra 2025.

Fortsatt RWS-forsinkelser

KDAs driftsinntekter i andre kvartal endte på 2,7 milliarder kroner, 10 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Av andre høydepunkter for KDA enn F-35-kontrakten i dette kvartalet, trakk Håøy fram NSM-kontrakt og -leveranser til Australia og det amerikanske Over the horizon-programmet (OTH), kampsystemer til Skjold-korvettene, avtale om fjernstyrt kontrolltårn i Concord i USA og klargjøring av F-16 for Forsvarsmateriell. En betydelig andel av driftsinntektene i kvartalet har kommet fra de pågående Nasams-leveransene til Ungarn og Qatar.

Ifølge konsernsjefen vil den norske kanselleringa av NH90 ha ingen eller små finansielle innvirkninger for dem, men han sa samtidig at de skal sikre kompetansen de har bygget opp på helikoptervedlikehold, spesielt på Bardufoss-anlegget.

Av andre problematiske saker er at KDA fortsatt strever med tilgang til noen få, kritiske komponenter til de fjernstyrte våpenstasjonene som går under navnet Protector RWS («remote weapon station») og er en av selskapets store eksportsuksesser. Dette ble også trukket fram i resultatet for første kvartal.

Bygges 85 prosent ferdig

Ifølge finansdirektør Gyrid Skalleberg Ingerø har de tilgang til komponenter, men i for lite omfang, og hun opplyste at de for eksempel leverte 50 våpenstasjoner i forrige uke. RWS-ene bygges 85 prosent ferdig i påvente av de siste kritiske komponentene.

CV9030 stormpanservogner med Protector RWS kjører E6 fra Porsangermoen til Lakselv under øvelsen Thunder Wolf tidligere i sommer. Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret

– Vi leverer altså våpenstasjoner i dag, bare ikke i den hastigheten vi skulle ønsket, sa finansdirektøren.

Det er forsinkede inntekter det her er snakk om. Uten RWS-problemene ville KDA hatt 16 prosent inntektsøkning i dette kvartalet sammenlignet med i fjor.

Håøy la til at de jobber «dag og natt» for å sikre deler til RWS-produksjonen og at de har god dialog med sine kunder om situasjonen og god oversikt.

Samtidig kommer det fram i rapporten at selskapet regner med at dette kommer til å vedvare en tid fremover, med påfølgende svingninger i leveransevolumene. I forrige kvartalsrapport ble det påpekt at dersom krigen i Ukraina blir langvarig, vil dette ytterligere forverre tilgangen til råvarer.

28 brukerland

Det er produsert over 20.000 Protector RWS til 28 nasjoner, og storparten har gått til det amerikanske Crows-programmet («Common Remotely Operating Weapon Station»), som har pågått i 15 år.

En ny, gedigen Crows-kontrakt skal tildeles i løpet av noen måneder. Army contracting command ved Picatinny Arsenal i New Jersey kunngjorde anbudskonkurransen 23. august i fjor, og leverandørene hadde tre måneder på seg til å levere inn tilbud.

TU får opplyst at KDA leverte tilbud innen fristen, men at dette er en lukket prosess inntil beslutninga blir offentliggjort. Den er ventet til høsten, uten at det er noe amerikanske myndigheter har forpliktet seg til.

Dette er en såkalt IDIQ-kontrakt («Indefinite Delivery/Indefinite Quantity») som går over fem år. Rammeavtalen kan ha en verdi på inntil 1498 millioner dollar, tilsvarende over 14 milliarder kroner.

Diger ordrereserve

Kongsbergkonsernet som helhet økte driftsinntektene med 12 prosent, til 7567 millioner kroner.

Med en ordreinngang på nesten 11 milliarder kroner i dette kvartalet er verdien på ordreboka nå totalt cirka 54 milliarder kroner, hvorav leveranser for cirka 14 milliarder kroner er berammet for andre halvår i år.

I ei tid der stort sett alle Nato-land er i ferd med å øke sine forsvarsbudsjetter, regner Håøy med at KDA fortsetter med god ordreinngang framover. De har en rekke produkter som er etterspurt i dagens sikkerhetspolitiske situasjon.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.