OLJE OG GASS

Kongressen godkjenner oljerørledning fra Texas til Canada

Obama truer med veto.

Omstridt: Her er en oljearbeider avbildet på et oljesandfelt i nærheten av Crystal City i Texas. Kongressen vil ha en omstridt oljerørledning fra Texas til Canada.
Omstridt: Her er en oljearbeider avbildet på et oljesandfelt i nærheten av Crystal City i Texas. Kongressen vil ha en omstridt oljerørledning fra Texas til Canada. Bilde: Reuters/NTB Scanpix
12. feb. 2015 - 07:30

Kongressen har under Republikanernes ledelse gitt grønt lys til bygging av den omstridte oljerørledningen Keystone XL. President Barack Obama vil legge ned veto.

Forslaget om rørledningen fra Canada til Texas fikk 270 stemmer i Representantenes hus, der 152 stemte imot. Bare en republikaner motsatte seg bygginen av Keystone, mens 29 demokrater stemte for.

Les også: IEA tror USAs oljefest varer minst til 2020

Senatet ga tommelen opp for den foreløpig siste versjonen av Keystone-vedtaket i januar, mens Obama er imot hele forslaget. Presidenten mener beslutningen om rørledningen bør ligge i regjeringen og venter på en evaluering han har bestilt fra utenriksdepartementet før han bestemmer seg for veien videre for rørledningen.

Oljerørledningen skal etter planen frakte 800.000 fat olje om dagen fra oljesandområder i Canada til Texas.

Republikanerne, som har flertall både i Senatet og Representantens hus, mener Keystone XL-rørledningen vil bidra til å skape hardt tiltrengte arbeidsplasser i USA.

Obama mener rørledningen bare kan sluttføres dersom det kan bevises at den ikke vil bidra til å øke utslipp av klimagasser.

Prosjektet trenger godkjenning fra presidenten fordi det krysser en internasjonal grense, og Obama har varslet at han vil legge ned veto når Kongressens vedtak nå sendes til Det hvite hus for godkjenning.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.