IKT

Kongesøk med georadar

BODDE HARALD HÅRFAGRE HER?Den grafiske plottet fra georadaren viser tydelig tunnelen i øst-vest-retning som allerede var kjent fra sekstitallet, men den viser også en annen trang tunnel i nord-syd-retning som ikke var kjent fra før. Begge tunnelene kommer fra samme sted i nærheten av kirken på Avaldsnes og kan tyde på at de var rømningsveier fra en storgård. Kanskje dette var gården til Harald Hårfagre.
BODDE HARALD HÅRFAGRE HER?Den grafiske plottet fra georadaren viser tydelig tunnelen i øst-vest-retning som allerede var kjent fra sekstitallet, men den viser også en annen trang tunnel i nord-syd-retning som ikke var kjent fra før. Begge tunnelene kommer fra samme sted i nærheten av kirken på Avaldsnes og kan tyde på at de var rømningsveier fra en storgård. Kanskje dette var gården til Harald Hårfagre. Bilde: Kjell Persson
27. juni 2006 - 12:17

Avaldsnes utenfor Haugesund er det nå brukt georadar for å få klarhet i et gammelt mysterium.

Ved hjelp av utstyret kan det påvises spor etter gamle rømningsveier fra en gård.

Det har vært kjent lenge at det har eksister mystiske underjordiske ganger på Avaldsnes.

Fant ganger

På 1800-tallet brast jorden under en liten gutt like ved kirken på øya og han falt ned i en trang gang. Det ble ikke gjort stort vesen av det den gangen, men gutten krøp inn i ganger så langt et fiskesnøre rakk.

I 1966 oppdaget man nok en gang under gravearbeider ved kirken og det ble konstatert at den var minst 15 meter lang før den ble dekket til.

Fluktveier

Fra islandske sagaer er det kjent at kongsgårder ofte var utstyrt med underjordiske ganger som rømmningsvei i tilfelle de skulle bli angrepet. På Island er det funnet slike ganger, men ikke offisielt i Norge.

Kunne gangen på Avaldsnes være slike rømningsveier?

Bladde opp

Sigurd Aase er en lokal forretningsmann med stor interesse for stedets historie med alle gravhaugene som med stor sannsynlighet inneholder levningene av gamle norske konger.

Kanskje ligger Harald Hårfagre begravet i en av dem. Vi vet at flere av de norske vikingkongene hadde kongsgård på Avaldsnes.

Aase lanserte ideen om å bruke ikke destruktive metoder for 12 år siden og nå betalte han like godt hele undersøkelsen av egen lomme.

Svensk hjelp

Klarleggingen ble utført i april av geofysiker Kjell Persson ved det arkeologiske forskningslaboratoriet på Universitetet i Stockholm.

Det ble benyttet en georadar og et instrument som kalles en slingramme og som virker som en dyptgående metalldetektor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.