NATURVITENSKAP

Kompromiss reddet EU-forskning

Forskning på stamceller er et smertens barn for EU-byråkratene.
Forskning på stamceller er et smertens barn for EU-byråkratene. Bilde: Carnegie Science Center
Atle Abelsen
25. juli 2006 - 11:30

EU-landene har hatt følelsesladde diskusjoner og hard tautrekking omkring en liten fraksjon av de totale forskningsbevilgningene i EU for perioden 2007–2013.

Hele 54 milliarder euro – 429 milliarder kroner – sto på spill om de ikke hadde klart å komme til en slags enighet omkring forskning på stamceller.

Kan ikke røre stamceller

Kompromisset innebærer at EU-Kommisjonen har som offisiell politikk at det ikke skal ytes støtte til ødeleggelse av menneskelige embryoer.

Det betyr at stamcelleforskning fremdeles kan få EU-støtte, men at stamceller ikke kan dyrkes fram i prosjekter som får slik støtte.

Dyp splittelse

EU-landene er dypt splittet i synet på stamcelleforskningen. Motstanden er størst i katolske land som Italia, Irland, Litauen og Polen, men også i Tyskland, Østerrike, Luxembourg, Malta og Slovakia er motstanden stor.

I Tyskland og Østerrike er det erfaringene fra nazistenes forsøk på å etablere et genetisk «overmenneske» som ligger bak mye av motviljen.

Foregangslandene innen stamcelleforskning i EU er Storbritannia, Sverige, Belgia, Finland, Spania, Frankrike og Portugal.

Disse må nå finne annen finansiering for denne typen forskning. Forskerne tror at stamcelleforskning er nøkkelen til å finne helbredelse av alvorlige lidelser som Alzheimers og Parkinsons.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.