IKT

Komprimer, og spar penger

Odd R. Valmot
9. okt. 2003 - 08:00

Behovet for stadig mer båndbredde inn og ut av bedriftene øker med mellom 40 og 60 prosent årlig, ifølge en undersøkelse fra Gartner Group.

Selv om båndbredde er blitt billigere, er dette en kostnadsdriver.

Alternativet til mer båndbredde er en mer intelligent måte å utnytte den man allerede har. Ved å sette inn intelligente bokser i hver ende av linjen kan den effektive kapasiteten på linjen økes to til fire ganger. Såkalt WAN-optimering utnytter tre hovedprinsipper: vertikal analyse av data, selektiv lagring og kompresjon.

Pakker smart

Datastrømmen inneholder ofte svært mye såkalt header-informasjon, dvs. data som pakker inn nytteinformasjon som adresser. En vertikal analyse av dataene ser på header-informasjonens protokollag 2, som ofte gjentas om og om igjen.

Ved å lagre denne informasjonen i den andre enden av forbindelsen, holder det å sende en referanse til informasjonsbiten for å rekonstruere datastrømmen. En slik teknikk kan redusere trafikken på linjen betydelig.

Den selektive lagringen er en teknikk som leter etter binærmønstre som repeteres ofte. Den andre gangen boksen finner et slikt mønster lagres det i mottakerboksens hukommelse. Da er det nok å sende en referanse til mønsteret i stedet for å sende alt.

Den tredje teknikken er kompresjon. Mye av datastrømmen kan komprimeres med standardiserte teknikker og så pakkes ut i den andre enden.

Fordi disse boksen overvåker alle data som passerer på linjen er det også mulig å bruke boksene til å prioritere trafikken. Det kan bety at transaksjonsdata fra en SAP-applikasjon får høyere prioritet enn medarbeidernes internettbruk. Det siste kan f. eks. aldri ta mer enn 20 prosent av kapasiteten.

Ulike modeller kan ta seg av datalinjer fra 64 kbit/s til 45 Mbit/s.

Rask inntjening

- Vi tror disse produktene vil slå an hos godt hos bedrifter som benytter satellittlinjer, slik som innen shipping og olje. De har mye å tjene på å utnytte kapasiteten bedre, men i gjennomsnitt tjener boksene seg inn på sek til ni måneder basert på europeiske priser for nettleie, sier adm. direktør Espen Pedersen i commaxx som skal begynne å selge produktet i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.