NETTARKIV

Kompositt-eventyret

16. mai 2001 - 13:38

– Vi går normalt ikke rundt og markedsfører oss så mye her hjemme, sier avdelingsleder Terje Simlenes til Teknisk Ukeblad. Han leder komposittproduksjonen ved en av landets fremste kompetansebedrifter, Kongsberg Defence & Aerospace AS (KDA). Sammen med Kongsberg Maritime AS utgjør de ryggraden i Kongsberg Gruppen ASA.

Dette moderne og fremtidsrettede produksjonsmiljøet i Kongsberg Gruppen har røtter et par hundre år tilbake via Kongsberg Våpenfabrikk. Umiddelbart kan varesortimentet til KDA virke en smule krigersk. Men den avanserte komposittproduksjonen kommer også til nytte i sivil luftfart og allmennyttige satellitter.

Nylig ble 4200 kvm nye lokaler for komposittproduksjon åpnet innenfor gjerdene til Kongsberg Næringspark. Her er investert drøye 30 millioner kroner i industribygg og like mye i utstyr for kvalitetsbevisste internasjonale kunder.

Sjømålsmissilet

Siden 1992 har KDA produsert deler i avanserte komposittmaterialer, og bygd opp teknologi på prepreg-kompositter basert på primærstruktur (vinger) til Penguin-raketten MK2/MOD7, som blant annet eksporteres til US Navy og Royal Australian Navy, RAN. Bedriften har produsert lastbærende sandwichpaneler til satellitter, Envisat-programmet i høymodulus karbonfibre, halekon til Dash-8 fly og deler til Westland helikoptre.

Det forteller Tor Sigurd Breivik, en av sivilingeniørene med bred fagbakgrunn ved KDA, og avdelingsleder Terje Simlenes. De håper at produksjonen av Nytt Sjømålsmissil, NSM, kan starte for fullt her i de nye lokalene i 2004.

– Kontrakten med Sjøforsvaret i 1996 om utvikling av NSM, og en kontrakt med Eurofighter i 2000 verdt 180 mill. kroner, utløste behovet for et nytt komposittbygg. Ved KDA har vi nå i flere år vært omkring 160 ingeniører og sivilingeniører som har jobbet fulltid med å utvikle NSM, som i prinsippet er et meget avansert lite jetfly. Uten sammenligning er dette et av de mest krevende prosjekt KDA har vært involvert i, forklarer Simlenes.

Kvalitet og repeterbarhet

I forbindelse med Eurofighter-kontrakten har KDA investert i utstyr som effektivt utnytter kommunikasjon mellom produksjon og utviklingsmiljøet, slik som kuttemaskin for prepreg, laserprosjektør for fiberopplegg og avansert måleutstyr for dimensjonsnøyaktighet.

Breivik viser også frem en ny autoklave med innvendig mål 3.1m x 8m, en ny 5-akse CNC maskin for bearbeiding av skummaterialer og komposittlaminater, nytt NDT utstyr og et nytt topp moderne maleverksted.

Ikke minst utviklingen av Penguin-missilet har ført KDA dit bedriften er i dag; som en av verdens betydelige produsenter av avanserte, bærende strukturer i kompositt. Missilet har fire foldevinger i bakkant som produseres i sandwichstruktur. Størrelsen på hver vinge er 600 x 700 mm. De herdes i lukkede stålformer under trykk og temperatur.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.