ENERGI

Kompakte reaktorer kan være snarvei til fusjonsenergi

Utviklingen innen høytemperatur-superledere innebærer at fusjonsenergi også kan bli realisert med mindre og mer kompakte reaktorer.

2012 ST-25. Den første reaktoren fra Tokamak Energy er på dette bildet installert i kjelleren under bygning 309 på DTU i Kongens Lyngby. Den bruker konvensjonelle magneter med kobber for å holde plasmaet sammen i kammeret, som har en radius på 25 cm. Magnetfeltet har en styrke på 0,5 tesla. Det egentlige formålet dens var å vise at små reaktorer kan bygges raskt. 
2012 ST-25. Den første reaktoren fra Tokamak Energy er på dette bildet installert i kjelleren under bygning 309 på DTU i Kongens Lyngby. Den bruker konvensjonelle magneter med kobber for å holde plasmaet sammen i kammeret, som har en radius på 25 cm. Magnetfeltet har en styrke på 0,5 tesla. Det egentlige formålet dens var å vise at små reaktorer kan bygges raskt.  Foto: Martin Jessen
Av Jens Ramskov, Ingeniøren.dk
9. sep. 2019 - 08:30

Bedriften Tokamak Energy har som mål å utvikle en kommersiell fusjonsreaktor innen 2030. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har lånt en prototyp til undervisning og forskning.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.