PRODUKSJON

Kompakt vannverk

RENT GLOMMAVANN:En rekke lokale leverandører er også med på det nye vannverket til Borregaard i Sarpsborg.FOTO:PER OLAV BERNHARDSEN
RENT GLOMMAVANN:En rekke lokale leverandører er også med på det nye vannverket til Borregaard i Sarpsborg.FOTO:PER OLAV BERNHARDSEN Bilde: Arkivfoto
Leif Haaland
26. nov. 2002 - 11:20

Når det står ferdig i 2003, får det omtrent samme kapasitet som det gamle anlegget fra trettitallet.

Vannforbruket til alle prosessene er alt for store til at Sarpsborg Vannverk kan overta i en krisesituasjon.

Derfor er kapasitet, kvalitet og sikkerhet viktige elementer for det nye verket. Både innen finkjemi og spesialkjemi kreves det stabil levering av godt renset vann.

Rent og sikkert

- Siden Borregaard leverer stadig mer av produktene sine til matvarer og farmasøytiske produkter, må vannet være renere enn det som kreves ved produksjon av vanlige celluloseprodukter. Men kravene er ikke like store til alle deler av prosessene. Derfor benytter fabrikken tre vannkvaliteter. Det betyr at vannet renses i tre trinn, sier informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø.

Når en så stor vannforbruker som Borregaard fabrikker går for fullt, brukes inntil 3000 liter i sekundet på 800 forbrukssteder i bedriften.

Fabrikkanlegget er tre kilometer langt og består av 15 fabrikker. Der ligger det et komplisert røropplegg til vann, damp og kjemikalier. Mesteparten av dagens røropplegg vil bli benyttet også i fremtiden.

Det ble raskt klart at en suksessiv oppgradering av det gamle verket ikke var forsvarlig. - Det ville blitt dyrere og mer risikofylt. Grunnforholdene var for usikre og en produksjonsstopp kunne blitt kostbar, sier Aasbø. Tegningene til det nye vannverket er utført av Arkitektene Astrup og Hellern AS i Oslo.

Tre kvaliteter

- Etter prekvalifikasjon og en internasjonal anbudsrunde, valgte Borregaard danske Krüger A/S til å leverer den kompakte og meget effektive separasjonsprosessen Actiflo, sier Erik Johannessen i NorRens til Teknisk Ukeblad.

Hans firma representerer Krüger AS i Norge. Denne prosessen er nå i bruk på mange vannverk verden over. Kontrakten på et nøkkelferdig anlegg som skal tas i bruk på nyåret 2004, ble signert av Borregaard og Krüger i august 2001. AF Brødr. Holstad står for byggearbeidene. De er godt i gang, og man regner med å starte prøvedrift allerede medio 2003.

Ved vannverket skal det produseres tre vannkvaliteter. Drikkevann: 500 m 3/h, prosessvann: 4000 m 3/h og 7000 m 3 kjølevann pr. time. Totalt vil det bli produsert 11.500 m 3/h vann ved det nye vannverket. I tillegg skal det bygges nytt råvannsinntak som tar vann fra Glomma rett nedenfor Sarpsfossen.

I råvannspumpestasjonen pumpes vann til to forskjellige linjer i selve vannverket. Den ene linjen produserer kjølevann, mens den andre produserer drikkevann og prosessvann i de samme prosesstrinn. Det tas så ut en delstrøm på 500 m 3/h som desinfiseres med klor og klassifiseres som drikkevann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.