IKT

Kompakt lagringsrobot

Merk deg betegnelsen 1U. Det er nemlig det mest kompakte formatet du kan putte inn i et moderne serverskap.

Med en byggehøyde på 4,45 cm omtales gjerne servere i dette formatet som pizzabokser og teoretisk går det 46 stykker i et skap.

Nå lanserer Tandberg Data verdens flateste taperobot for DLT og LTO teknologi. De norske ingeniørene på Frysja i Oslo har klart å gjøre plass til hele åtte båndkassetter på bare 1U og nå er de klare til å gå løs på verdensmarkedet med sin nyskapning.

Restrukturert

Tandberg Data har vært gjennom en omfattende restrukturering. Først som selskap, hvor Tandberg Storage ble skilt ut for å drive med utvikling av båndstasjoner.

Tandberg Data selv sitter igjen med 210 ansatte som tar seg av konstruksjon og salg av automatiske lagringssystemer rettet mot små og mellomstore anvendelser. Produksjonen er flyttet til Kina og det gjør at Tandberg nå kan holde følge i den harde priskonkurransen.

Lagringsmarkedet har vokst jevnt og trutt i både gode og dårlige perioder godt hjulpet av stadig strengere offentlig krav til lagring av data.

– De fleste store produsentene er mest interessert i store taperoboter. Det gjør at markedet for vår nye kompakte StorageLoader™ løsning er svært interessant for oss, forteller utviklingssjef, sivilingeniør Birger Bergem.

To formater

Tandberg Datas taperobot er bygget for de to kassettformatene som dominerer markedet i dag, DLT og LTO. De ser temmelig like ut, men skiller seg fra hverandre i dimensjon. Den nye lagringsenheten kan bruke begge kassettene med små modifikasjoner.

Den første utgaven som nå kommer på markedet, kan lagre 1,3 terabyte på 8 DLT-kassetter og på nyåret kommer LTO-utgaven som klarer hele 3,2 terabyte. LTO-formatet dominerer markedet med rundt 65 prosent andel og det forventes at denne ledelsen øker til rundt 80 prosent i årene fremover.

– Dette er ikke bare den mest kompakte lagringsautomaten på dette markedet, det er også den billigste. Prisen på verdensmarkedet hvor vi opererer vil bli rundt 4000 dollar og det er vesentlig lavere enn produkter med sammenlignbar kapasitet i dag. I tillegg har vi konstruert enheten med mye metall i stedet for å bruke billigere plastkomponenter. Vi har også lagt vekt på at den skal være enkel i drift og at kassettene enkelt kan tas ut i to magasiner foran, hver med fire kassetter, sier Bergem.

Ingeniørene har ikke stoppet ved mekanikken. De har også bygget et brukervennlig web-basert administrasjonssystem som gjør taperoboten enkel å overvåke og drifte.

Flere U

Tandberg Data har ikke tenkt å stoppe på 1U. De har også planer for større modeller med 2U og 4U som utnytter den samme teknologien de har utviklet i StorageLoader. Den største modellen vil ha en kapasitet helt opp i 32 terabyte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.