BYGG

Kommunene skal bygge over 7000 nye omsorgsplasser

KS har kartlagt hvor mange nye omsorgs- og sykehjemsplasser som skal bygges de neste årene.

I Alta bygges et nytt omsorgssenter med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser. Bildet av byggeplassen ble tatt i juni 2018.
I Alta bygges et nytt omsorgssenter med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser. Bildet av byggeplassen ble tatt i juni 2018. Foto: Tuva Strøm Johannessen
12. sep. 2018 - 10:14

Fram til 2021 vil kommunene bygge rundt 7.100 nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Samtidig blir rundt 3.300 plasser lagt ned.

I tillegg skal 4.500 heldøgns omsorgsplasser rehabiliteres. Det viser en kartlegging KS har foretatt i 224 av 422 kommuner. 

Droner er i bruk i både i tjeneste og som hobby. Nå skjerpes reglene inn.
Les også

Nå er droner luftfartøy

– Den største forskjellen fra tidligere års undersøkelser er at antall plasser som planlegges rehabilitert og modernisert, har økt en god del, sier fagleder Anne Gamme i KS, kommunesektorens organisasjon.

Kun tilskudd til nye plasser

I februar overkjørte stortingsflertallet regjeringens planer om ikke å gi tilskudd til rehabilitering av gamle plasser, kun tilskudd til nye.

Fasit er altså 3.800 nye omsorgsplasser de neste årene. I tallene tas det høyde for at den samme utviklingen skjer i de kommunene som ikke har svart på undersøkelsen.

Mellom 2013 og 2017 falt antallet syke- og aldershjemsplasser med 2,5 prosent. I dag finnes det i overkant av 40.000 slike plasser på landsbasis. I tillegg kommer omsorgsplasser til psykisk syke og psykisk og fysisk utviklingshemmede.

Uforutsigbart med ny teknologi

Anne Gamme er myndighetskontakt og fagleder ved helse og velferd i KS. <i>Foto:  KS</i>
Anne Gamme er myndighetskontakt og fagleder ved helse og velferd i KS. Foto:  KS

Gamme forteller er til TU Bygg at tallene i deres undersøkelse må tolkes med varsomhet. Årsakene til det er flere, fremkommer det av rapporten fra undersøkelsen.

«Flere kommuner peker på at kommunesammenslåingene gjør det vanskelig å vurdere behovene og legge konkrete planer fremover i tid.»

– Det er flere enn regjeringspartiene som bør komme tydelig på banen og sørge for en boligpolitikk som gir et kraftløft for å bygge nok boliger raskt, skriver administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.
Les også

Boligpolitikken spiller fallitt – nå går arbeidsplasser tapt

Videre står det også beskrevet at det er kommuner som opplever at den raske velferdsteknologiske utviklingen gjør det vanskelig å forutsi hvor mye teknologi påvirke tjenestene i fremtiden.

«.. blant annet fordi velferdsteknologi vil gjøre det mulig å tilby heldøgns omsorg i eget hjem i stadig større utstrekning».

Hvor mange kommuner som opplever disse årsakene, har ikke Gamme tall på.

– Vi vet at det er krevende for kommunene å planlegge fremover i tid av disse nevnte årsakene, og KS jobber sammen med kommunene for å utvikle bedre verktøy for å kunne dimensjonere behovet fremover, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.