IT

Kommunen vil bare ha Microsoft

Å kreve at e-postsystemet er fra Microsoft Office kan være brudd på forskrift om offentlige anskaffelser.
Å kreve at e-postsystemet er fra Microsoft Office kan være brudd på forskrift om offentlige anskaffelser.
Julie R. Andersen
2. juli 2009 - 15:03

"Oslo kommune har standardisert på Microsoft Office som kontorstøttesystem. Det forutsettes derfor at løsningen benytter MS Outlook 2003 og høyere som brukerprogram," skriver Oslo Kommune i anbudskunngjøringen for ny e-post-/gruppevareløsning.

Derfor er kommunen innklaget til KOFA, den statlige klagenemnda for offentlige anskaffelser.

Lovet fri konkurranse

Anbudsfristen gikk ut mandag 29. juni.

Byrådet hadde lovet at det ikke ville bli stilt krav om standarder eller tekniske spesifikasjoner som kan hindre konkurranse:

"For å ivareta likebehandling av aktuelle leverandører vil det ikke bli stilt krav om standarder eller tekniske spesifikasjoner som kan hindre konkurranse," skrev byråd Stian Berger Røsland i et brev ( pdf) i november 2008.

– Ulovlig og dyrt Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) mener det ikke bare er Microsoft som fungerer. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)
– Ulovlig og dyrt Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) mener det ikke bare er Microsoft som fungerer. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

– Ulovlig og dyrt

Ivar Johansen, medlem i Oslo bystyre og bystyrets finanskomité, har engasjert seg i saken.

Basert på tidligere kjennelser i KOFA mener han at Oslo kommune vil bli dømt for brudd på forskrift om offentlige anskaffelser § 8-3.

– Man kan be om en funksjonalitet, men man kan ikke sette navn på et produkt. Det er mange potensielle produkter og løsninger her. Det er ikke slik at det bare er Microsoft som fungerer, sier Johansen til Teknisk Ukeblad.

Johansen har sendt brev til Oslo byråd for å spørre hvorfor de bare vil bruke Microsoft. Han påpeker at det ikke er lønnsomt:

– I dette tilfellet blir det bare en konkurranse mellom forhandlere av Microsoft. Da har ikke Microsoft noen grunn til å gi rabatter, sier Johansen.

Vil ikke hindre konkurranse

Røsland avviser at Oslo Kommune har brutt anbudsreglene:

- Kravet vi har satt om å måtte kunne benytte Outlook 2003 og høyere skal ikke på noen måte hindre konkurranse. Kravet er at e-postsystemene må kommunisere med Outlook. Det vil være fullt mulig å bruke andre løsninger enn Microsoft, inkludert åpne kildekoder, sier Røsland.

Han forventer å se tilbud fra andre enn Microsoft nå som fristen for anbud er gått ut.

Føler seg ekskludert

Det er firmaet Workplace Consulting AS som har klaget på kommunens Microsoft-krav. Firmaet er leverandør av programvare fra IBM.

De føler seg ekskludert fra anbudsrunden.

"Med dagens utforming av konkurransegrunnlaget anser vi at blant annet IBMs programvare er ekskludert fra å delta i konkurransen," skriver daglig leder Erling Hesselberg i klagen.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) sier de planlegger en forskrift som vil gjøre at kommunal sektor også omfattes av statens obligatoriske it-standarder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.