BYGG

Kommunalbygg etter mønster av Statsbygg

VEDLIKEHOLD: Kommunalminister Liv Signe Navarsete vurderer flere måter å heve vedlikeholdsstandarden på. Men hun avviser lovendring og tvang.
VEDLIKEHOLD: Kommunalminister Liv Signe Navarsete vurderer flere måter å heve vedlikeholdsstandarden på. Men hun avviser lovendring og tvang. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
11. mars 2010 - 10:43

Kommunalminister Liv Signe Navarsete åpner for å inngå 25 år lange kontrakter med entprepenørene for å sikre skikkelig drift og vedlikehold av kommunale bygg. Hun stiller seg også positiv til en idé om å opprette et foretak som kan ta byggherrerollen og ansvaret for vedlikeholdet fra kommunene. Ikke ulikt hva Statsbygg gjør for statens bygg.

– Det er ingen tvil om at det er behov for kompetanseøkning, ikke minst for å stille nødvendige krav. Det er et komplisert regelverk innkjøperne må forholde seg til, sier Navarsete.

Grundig

Kommunalministeren sier hun nå vil gå grundig gjennom rapporten fra ingeniørene, State of the nation som viste at det er behov for 1587 milliarder kroner for å heve offentlige bygg og infrastruktur opp til fullgodt nivå.

– Men kommunesektoren har et selvstendig ansvar for å drive vedlikehold. I Norge er det ikke krav om å budsjettere med midler til vedlikehold når noe bygges. Det er det mange land som har.

OPS for bygg

– Det kunne være spennende å prøve ut noe lignende OPS også for byggsektoren.

OPS står for offentlig privat samarbeid og er en type kontrakter som er benyttet til veiprosjekter der utbygger forplikter seg til å ta alt drift og vedlikehold av veien i 25 år.

– Vi skal se på metodikken, men på et eller annet vis må vi sikre systematisk vedlikehold. Jeg har ikke tenkt ferdig hvordan det kan gjøres, men dette er viktitg, sier Navarsete.

Vil ha vaktmesteren tilbake

– Å si opp vaktmesteren som føler et ansvar for bygget er en meget dårlig måte å drive vedlikehold på. Han skifter vinduer, han reparer skader på taket og skifter sprukne rør.

Navarsete avviser lovendring for å sikre bedre vedlikehold av offentlige bygg.

– Nei, jeg har ikke tenkt på det. Men det er et behov for bevisstgjøring, vi må vekke ansvaret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.