OLJE OG GASS

– Kommisjon skal granske oljeutslippet

President Barack Obama skal ha besluttet å opprette en egen kommisjon som skal granske oljeutslippet i Mexicogolfen.
President Barack Obama skal ha besluttet å opprette en egen kommisjon som skal granske oljeutslippet i Mexicogolfen. Bilde: Scanpix
18. mai 2010 - 07:50

USAs president Barack Obama oppretter en kommisjon som skal granske oljeutslippet i Mexicogolfen, ifølge en kilde i den amerikanske regjeringen.

Meningen er at kommisjonen skal se nærmere på en rekke forhold knyttet til ulykken. Den offentlige reguleringen av petroleumsnæringen både på lokalt, statlig og føderalt nivå skal granskes, forteller kilden som ikke ønsker å bli navngitt.

Granskingen vil være av samme type som kommisjonene som undersøkte havariet til romferja Challenger i 1986 og ulykken ved atomkraftverket Three Mile Island i 1979. Den offisielle kunngjøringen av den nye granskingskommisjonen er ventet i løpet av noen dager.

I etterkant av oljeulykken i Mexicogolfen er det blitt rettet mye kritikk mot US Minerals Management Service (MMS), den offentlige etaten med ansvar for reguleringen av offshorevirksomheten utenfor USA. Obama har selv beskyldt etaten for å ha for tette bånd til oljeselskapene.

Mandag hevdet en kilde i MMS at en av lederne i etaten, Chris Oynes, kommer til å trekke seg. Oynes har siden 2007 vært en av sjefene for en avdeling i MMS med direkte ansvar for olje- og gassutvinningen i Mexicogolfen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.