NATURVITENSKAP

Kommersielt på DIR

USAs Boeing og Russlands Khrunichev har gått sammen om planer for kommersielt bruk på Den internasjonale romstasjonen (DIR). Samarbeidet gjelder den FGB 2 som Khrunichev i sin tid bygde som reserve for styringsseksjonen Zarja.

Seksjonen kan gi stasjonen 20 kubikkmeter ekstra trykkvolum for opphold, lagring eller vitenskapelig arbeid. Den kan utrustes med opptil 30 bokser av samme type som i kabinen på romfergen, alternativt tanker for to eller fire tonn drivstoff, videre høyoppløsningsfjernsyn og bredbåndskommunikasjonssystemer.

Film eller Internett

Bruk kan omfatte trening, for eksempel for arbeidsoppdrag utenfor stasjonen, dessuten ren kommersiell virksomhet innenfor et stort spektrum fra forskning for industribedrifter til film, fjernsyn eller Internett-aktiviteter. Det kan bli aktuelt å montere utstyr på utsiden av seksjonen.

Såvel NASA som Rosaviakosmos har stilt seg positive til planene, men ferdigstillelse og oppskyting av seksjonen vil komme på omkring 200 millioner dollar, avhengig av bruken. Oppskyting kan eventuelt skje i midten av 2002 med en Proton M, og seksjonen vil bruke Zarjas nedoverrettede koblingsmekanisme.

Erstatning

I kjølvannet av meldingen om Boeing/Khrunichevs planer for FGB 2 fant tydeligvis RSC Energia det nødvendig å minne om samarbeidet med USAs Spacehab i utviklingen av den kommersielle flerbruksseksjonen Enterprise.

Denne seksjonen kommer imidlertid i en litt annen kategori enn FGB 2 – fordi den er godkjent av Rosaviakosmos som erstatning for DIRs russiske Docking and Stowage Module (DSM). En avtale som bekrefter dette, ble undertegnet av Rosaviakosmos´ Koptev og RSC Energias Semenov 19. mai i år.

Avtalen slår dessuten fast at oppskyting med en Zenit skal finne sted tidlig 2003.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.