FAGARTIKLER

Kommersiell forskning

11. apr. 2003 - 16:47

Som forbrukere forventer vi likevel høy kvalitet - men er vi forberedt på å ta ansvar for vårt gode liv, for vårl evestandard, for vårt miljø, for vår gode helse eller for maten vi spiser?

Nå stilles det krav til oss. Regjeringen oppfordrer til nyskaping. Innovasjonsfremmende initiativ skal belønnes, og det settes særlig fokus på forskning og kompetanse.

De kreative forskerne i Norges største biofaglige forsknings- og utdanningsmiljø i Ås vet hvilken verdi forskningsresultater har for velstandssamfunnet. De kjenner sitt ansvar, og de vil bidra til et bedre samfunn. Det de kan levere er trygghet og kvalitet. Uten forsknings- og kompetansemiljøer med kommersielle ideer ville Norge stått ganske stille.

Forskningsparkene i Norge arbeider for nyskaping med basis i forskningsressursene. I Ås samarbeider Bioparken AS med det biologiske kunnskapsmiljøet for å knytte næringslivet og finansmiljøene tettere opp mot de kommersielle mulighetene.

Støtte til gründere og nye kunnskapsbedrifter må komme allerede i forskningstiden. Investering i innovasjonsviljen hos Norges " intellektuelle kapital" er nåtidens beste investering i landets fremtid. Avkastningen vil være sterkere forskningsmiljøer, økt konkurransekraft og flere arbeidsplasser.

Forskerdrevet

I Ås-miljøet arbeider mange av dem som aktivt bidrar til å sikre oss det gode liv. De investerer sin kunnskap i matsikkerhet for å gi oss tryggere matkvalitet. De benytter naturens egne koder for å avdekke sykdom på tidlige stadier, både i mat, hos dyr og hos mennesker. De hjelper oss å forvalte de naturgitte ressursene for å sikre våre viktigste næringskjeder og bevare det sunne miljøet.

Her er forskeren som studerer næringsmiddelbakterier og har oppdaget og utviklet et protein som nå har vist seg å drepe bakterier som forårsaker akne. Her er det erfarne forskerteamet med ny teknologi for tilstandsovervåkning av matprodukter, der vi hittil kun har hatt holdbarhetsdatoer å forholde oss til.

Her finner fiskeoppdrettsnæringen de verktøy som behøves for å optimalisere produksjonskjeden, og dermed bidra til økt verdiskaping i en av våre viktigste næringer. Forskere med tilknytning til Ås-miljøet har også bidratt med løsninger for skjellnæringen for å kontrollere det enorme problemet med giftige alger.

Motivasjon

Disse forskerne trenger en handlekraftig innovasjonspolitikk, der risikovillig kapital stilles tilgjengelig i den tidligste fasen for en vellykket kommersialisering.

Forskerne må kunne tro på entreprenørskap som virker i praksis. Den respekt fortjener de for sin motivasjon og innsats for et bedre samfunn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.