DATATELE

Kommer med mobiltelefoni fra nyttår

UTFORDRER TELENOR OG NETCOM: Matthias Peter har et jokerkort i ermet ettersom Nordisk Mobiltelefon vil tilby mobiltelefoni fra nyttår av. Tusenkronersspørsmålet er om norske mobilkunder vil bytte ut den kjente GSM-telefonen til fordel for ICE-løsningen til Nordisk Mobiltelefon.
UTFORDRER TELENOR OG NETCOM: Matthias Peter har et jokerkort i ermet ettersom Nordisk Mobiltelefon vil tilby mobiltelefoni fra nyttår av. Tusenkronersspørsmålet er om norske mobilkunder vil bytte ut den kjente GSM-telefonen til fordel for ICE-løsningen til Nordisk Mobiltelefon.

Dette er saken

  • Nordisk Mobiltelefon, som markedsfører mobile bredbåndsløsninger under merkenavnet Ice, har overtatt det gamle 450 Mhz-båndet – kjent som NMT.
  • Det analoge NMT-nettet er nå erstattet av et digitalisert høyhastighets 3G-nett som oppnår langt videre dekning enn dagens UMTS-tilbud fra Netcom og Telenor.
  • Ice lanserte tidligere i år hytteabonnementet – et bredbåndsabonnement der kundene kun betaler for de ukene de faktisk bruker tjenesten.

Problemet med Ice

  • Radiofrekvensene (450 mhz) som Nordisk mobiltelefon benytter skal i følge læreboka ha en bedre evne til å følge topografi og gå inn i daler og rundt åser og fjell enn frekvensene som benyttes i tradisjonelle 3G-teknologier.
  • Problemet til Nordisk Mobiltelefoni var at de inntil i vår hadde satt opp for få basestasjoner – de fleste i Norkrings master.


Dette opplyser direktør Matthias Peter i Nordisk Mobiltelefon. Den tidligere Bane Tele-direktøren er i full gang med å administrere utrullingen av nye Ice-basestasjoner.

- Til nå har vi utplassert 162 basestasjoner. Innen sommerferien – altså i begynnelsen av juli -skal vi ha 200 basestasjoner i drift. Det forteller om hvor hektisk utrullingen er, sier Peter til Teknisk Ukeblad.

Tredoblet antall basestasjoner

Denne sommeren vil det være dekning langs hele Oslo-fjorden og Sørlandskysten, samt store deler av Vestlandet og Nord-Norge.

Selskapet har med dette tredoblet antall basestasjoner siden oppstarten i fjor sommer. Innen utgangen av tredje kvartal i år vil utbyggingen gi dekning i tilnærmet hele Norge. Nordisk mobiltelefon fortsetter dessuten utbyggingen av Ice-nettet i Sverige og Danmark.

Vil ha små modemer

Siden oppstarten har Nordisk Mobiltelefon fått 15 000 ICE-kunder i Norge.

- To tredjedeler av disse kundene benytter små usb-modemer. En tredjedel av kundene har de litt tyngere wlan-modemene, som eksempelvis brukes av mange hytteeiere, sier Peter.

"Gratis" i Sverige og Danmark

I sommer vil hytte- og båtturister oppleve god dekning langs nesten hele norskekysten, og de som legger turen til Sverige eller Danmark har mulighet til å surfe på nett og lese e-post uten ekstra kostnader.

Nordisk Mobiltelefon Norways svenske og danske søsterselskaper lanserte mobile bredbåndsnett i vinter. De har allerede oppnådd en geografisk dekning på mer enn 70 prosent i Sverige og Danmark, mens utbyggingen fortsetter for å oppnå full dekning.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.