MOTOR

Kommer Boeing i forkjøpet

Airbus skal også få sin "miljø-jumbo". De skal være noen dager unna en testflyging med et A380 med alternativt drivstoff.
Airbus skal også få sin "miljø-jumbo". De skal være noen dager unna en testflyging med et A380 med alternativt drivstoff. Bilde: AHMED JADALLAH
1. feb. 2008 - 11:16

Rivaliseringen mellom de to flyprodusentene når stadig nye høyder.

Ved årsskiftet handlet det om å vinne leverings- og nyordrestatistikken, en kamp der det for øvrig ble 1-1. Nå handler det om å bli først til å få et av sine gigantfly med alternativt drivstoff i tankene i lufta.

På målstreken

Ifølge tidsskriftet Flights' kilder har Airbus planer om å testfly et A380 med alternativt drivstoff i løpet av de kommende dagene.

Dermed kan Boeing bli slått på målstreken. De har tidligere annonsert at de i samarbeid med flyselskapet Virgin Atlantic og motorprodusenten GE skulle fly en B747 jumbojet med biodrivstoff fra London til Amsterdam senere i februar:

Framskritt

Airbus har ennå ikke bekreftet eller gitt noen detaljer om testturen som skal skje fra Airbus-basen Filton ved Bristol i England.

Den eneste uttalelsen selskapet hittil har gitt handler om at de har gjort framskritt i forskningen på alternativt drivstoff og at de kommer med kunngjøringer så snart de når en milepæl.

Renere forbrenning

Superjumboen skal ifølge Flightglobal fly med en blanding av konvensjonelt drivstoff (parafin eller Jet A1) og GTL (gas to liquids). Med GTL oppnår en renere forbrenning og dermed mindre forurensing.

GTL-prosjektet ble først lansert under flyshowet i Dubai i november i fjor. Med på Airbus-laget er Shell, Qatar Airways og Rolls-Royce.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.